Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce proti Venezuele? Ty krizi nevyřeší, varuje OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva/Caracas – Ani uvalení sankcí na Venezuelu nevyřeší stále se prohlubující krizi v zemi, která už teď trpí nedostatkem potravin a léků. Myslí si to Idrís Džazajri z Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Jeho slova cituje agentura Reuters.

USA ve středu uvalily sankce na osm venezuelských činitelů včetně bratra zesnulého prezidenta Huga Cháveze. Důvodem je podle Washingtonu jejich role při formování opozicí bojkotovaného Ústavodárného shromáždění, které USA ani řada dalších zemí neuznávají.

Ani sankce prý ale nic nevyřeší. „Sankce by ještě zhoršily situaci obyvatel Venezuely, kteří už teď trpí kvůli ochromující inflaci a omezenému přístupu k potravinám a lékům...Naléhavě proto prosím státy vyhnout se sankcím, které nejsou schváleny Radou bezpečnosti OSN," uvedl Džazajri, který se zabývá negativními dopady jednostranných donucovacích opatření na lidská práva.

Od dubna zmítají Venezuelou protesty, při nichž přišlo o život více než 125 lidí. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva využívají venezuelské bezpečnostní složky nadměrnou sílu k potlačení protestů.

Témata:  Venezuela OSN (Organizace spojených národů) demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy