Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza zkaženého masa: Brazilská policie obvinila 63 osob

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brasília - Brazilská policie obvinila kvůli prodeji zkaženého masa a uplácení politiků a hygieniků 63 lidí. Informovala o tom v neděli brazilská média.

Kauza, která vyšla najevo minulý měsíc, vyvolala mezinárodní skandál a některé země kvůli tomu dočasně zakázaly dovozy brazilského hovězího a drůbežího.

"Delikty, jichž se tyto organizované skupiny dopouštěly za účelem zvýšení vlastních zisků, přímo ovlivnily veřejné zdraví," uvádí se v obvinění, které policie předala prokuratuře. Šedesátku osob policie viní mimo jiné z korupce, používání zakázaných postupů a látek, falšování dokumentů či organizovaného zločinu.

Skandál vypukl na povrch v polovině března, kdy brazilská policie po dvouletém vyšetřování podnikla rozsáhlou razii v šesti brazilských státech. Jejím cílem byli zpracovatelé a vývozci masa, včetně světového lídra JBS a předního brazilského producenta drůbežího BRF. Celkem 21 závodům těchto a dalších firem byla dočasně odebrána vývozní licence a třicítka státních kontrolorů přišla o místo.

Vyšetřovatelé obviňují tyto podniky, že jejich manažeři podpláceli hygieniky, kontrolory i politiky, aby získali osvědčení pro své závadné maso. Podle policie obvinění používali kyseliny a další chemikálie, včetně karcinogenních, aby zamaskovali, že maso je zkažené. Výrobci také do drůbežího přimíchávali kvůli zisku brambory, vodu, dokonce i lepenku. Některé exportní dodávky vykazovaly stopy salmonely.

Témata:  Brazílie maso

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy