Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranty potřebujeme, jsme imigrační země, zní z Německa

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín – Německo zoufale potřebuje přistěhovalce, tvrdí šéf skupiny zastřešující sdružení zaměstnavatelů. Z toho důvodu požaduje zrušení hraničních kontrol a dodává, že Německo je „imigrační země“.

„Německo je imigrační zemí. A Německo si musí být této situace vědomo,“ říká Ingo Kramer, prezident Svazu německých sdružení zaměstnavatelů (BDA). Kramer podle deníku Frankenpost řekl, že zemi bude do roku 2030 „chybět“ šest milionů lidí v produktivním věku a tvrdí, že politici si musí rychle uvědomit, že „země potřebuje přistěhovalectví“.

„Tím mám na mysli nejen imigraci ze vzdálených třetích zemí, odborníci mohou také přijít z okolních evropských zemí - kde je míra nezaměstnanosti mnohem vyšší než naše,“ vysvětluje. Zároveň ale přiznává, že to v době uprchlické krize není úplně jednoduché. Varoval také, že alternativou by pak muselo být „snažit se udržet výkonnou německou ekonomiku s menším počtem lidí“.

Kramer také volá po tom, aby byl lépe využit pracovní potenciál žen, což by obnášelo změny v organizaci péče o děti, musela by například vznikat denní centra poskytující péči o děti a více celodenních škol. „Teprve pak budou ženy moci využívat své pracovní příležitosti,“ řekl Kramer.

Navrhuje také vytvoření pobídek tak, aby pracovali i starší lidé. Dlouhodobou nezaměstnanost je pak prý třeba snížit prostřednictvím lepšího vzdělávání. „Více než polovina lidí, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, jsou bez odborného vzdělávání,“ zdůraznil šéf BDA.

Témata:  Německo práce migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy