Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evakuace v Sýrii pokračuje, přerušil ji víkendový krvavý atentát

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - V Sýrii byla obnovena evakuace civilistů ze čtyřech obléhaných lokalit. Ta byla pozastavena po sobotním sebevražedném útoku na evakuační konvoj, při němž zemřelo na 126 lidí, včetně 60 dětí.

Ze dvou šíitských obcí Fúa a Kafrája v provincii Idlib, dlouhodobě obléhaných odpůrci režimu, dnes vyjelo na 45 autobusů s asi 3000 lidmi. Směřují do vládou kontrolovaného Halabu.

Jedenáct autobusů s opozičními bojovníky dnes naopak opustilo města Zabadání a Madájá, obléhaná režimními silami. Tyto autobusy mají namířeno do provincie Idlib, kontrolované povstalci.

Evakuace začala v pátek, kdy ze dvou šíitských obcí vyjelo na 75 autobusů a 20 ambulancí s celkem asi 5000 lidmi. Právě tento konvoj se stal v sobotu cílem sebevražedného útoku poté, co se evakuace zablokovala kvůli sporu zúčastněných stran. Konvoj uvízl před branami Halabu, kde na něj zaútočil atentátník s vozem plným výbušnin.

Dlouho dojednávaná dohoda o evakuaci zmíněných čtyř lokalit byla uzavřena v březnu. Podílel se na ní Írán, jako spojenec syrské vlády, a Katar, který podporuje opozici. Celkem se dohodnutá evakuace podle agentury AFP týká více než 30.000 lidí.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy