reklama

Při útocích V Halabu bylo zabito nejméně 19 lidí, včetně tří dětí. Dalších 80 jich utrpělo zranění. Informovala o tom syrská státní televize i opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Rakety zasáhly rezidenční čtvrti i nemocnici.

Syrská armáda se nechala slyšet, že na útoky odpovídá rovněž palbou. Z ostřelování Damašek obvinil skupiny, jako je fronta An-Nusra napojená na Al-Káidu, či radikální Ahrár aš-Šám a Džajš Islám neboli Armáda islámu, uvedla agentura Reuters. Takzvaná umírněná opozice považuje Džajš Islám a Ahrár aš-Šám za spojence, byť nesdílí jejich ideologii, podle Ruska jde ale o teroristické organizace.

V zemi začalo na konci února platit příměří mezi syrskou opozicí a vládou, které se ale netýkalo Islámského státu a fronty An-Nusra. Klid zbraní se však začal koncem dubna hroutit.

O obnovení příměří začali dnes v Moskvě jednat ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Podobné jednání absolvoval de Mistura v pondělí v Ženevě se šéfem americké diplomacie Johnem Kerrym.