reklama

Petr Bystroň, syn českých exulantů, podle BfV opakovaně vyjádřuje sympatie krajně pravicovému hnutí, uvedla dnes agentura DPA. IBB podle úřadu „vykazuje silnou příbuznost s nacionalistickou ideologií krajní pravice".

Podle předsedy bavorského Zemského úřadu pro ochranu ústavy (LfV) Burkharda Körnera Bystroň v minulosti označil IBB za „skvělou organizaci", jejíž akce jsou „inteligentní" a zasluhují respekt. „AfD musí být ochranným štítem Identitárního hnutí," citoval Körner Bystroně.

Podle něj si je však Bystroň dobře vědom, že zemská kontrarozvědka IBB sleduje kvůli podezření z porušování ústavního pořádku, přesto na její podpoře trvá.

Petr Bystroň není v Německu příliš známým politikem. Loni v květnu ho ale přijal mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana a pochválil ho za to, že podporuje "odmítavý postoj prezidenta k migračním kvótám." V několika rozhovorech pro česká média Bystroň varoval Čechy, aby si přijetím uprchlíků nezavlekli do země teroristy.

Identitární hnutí je skupina, která vznikla ve Francii. V Německu působí od roku 2012. Namířena je proti multikulturalismu a bojuje proti údajné ztrátě identity evropských národů kvůli imigraci.