Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje v Německu? Šéf AfD podporuje Merkelovou

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Praha – O víkendu v Berlíně proběhly zemské volby. Očekávalo se, že Křesťanskodemokratická unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové propadne a že voliči dají velký počet hlasů antiimigrační Alternativě pro Německo (AfD). Předpovědi se splnily jen napůl, Petr Bystroň, německý politik českého původu a šéf bavorské AfD paradoxně doufá, že Merkelová zůstane co nejdéle. Proč, to vysvětloval v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu.

CDU v Berlíně získala jen 18 procent. A přestože se umístila na druhém místě, podle všeho vypadne z dosavadní koalice. Ani AfD ale u voličů příliš neuspěla, s 12,9 procenty získala až páté místo. Právě poltiika Merkelové ale podle Bystroně jeho straně pomáhá. „„Doufám, že paní Merkelová zůstane ještě dlouho – nám to velmi vyhovuje. Díky ní má Alternativa pro Německo stále více hlasů. Já ji držím palce... Ale vážně – Merkelová je za zenitem jednoznačně a měla odstoupit už v roce 2015," vysvětloval bavorský politik.

S jeho slovy ale nesouhlasí někdejší předseda zelených Ondřej Liška. „Podívejme se na to, jak se daří Německu některé problémy zvládat. To je mnohem důležitější otázka, než jak se daří některé straně," uvedl s tím, že pod vedením Merkelové země zvládla některé velké problémy – například finanční krizi.

„Merkelová je jedním z nejdůležitějších státníků a ukázala, že dokáže svým stylem, který je jí často vyčítán, ale ukazuje se jako účinný, řešit zásadní problémy – včetně uprchlické krize. Za zenitem ještě rozhodně není," myslí si Liška. Bystroň však oponuje, že Merkelová problémy rozhodně neřeší. „Opak je pravdou. Ona problémy neřeší, naopak problém s migrační krizí způsobila. A Německo se s ní potýká," myslí si předseda bavorské AfD.

Navíc podle něj ve společnosti panují velmi negativní nálady, které způsobil právě velký příliv migrantů. „Pokud dopustíte, že do Evropy a do Německa přijde v průběhu jednoho roku více než milion a půl migrantů ze zemí, ve kterých z velké části ti lidé nejsou pronásledováni – tak samozřejmě způsobíte velkou nespokojenost v obyvatelstvu. A to i u lidí, kteří nemají vůči cizincům vůbec nic," varoval.

Program AfD je sice zaměřený proti migraci, na druhou stranu ale Bystroň dodává, že jeho strana souhlasí s azylem pro lidi, kteří jsou pronásledováni. „Máme v programu ANO k azylu. Chceme, aby lidé, kteří jsou pronásledováni ve svých zemích, dostali azyl," říká. Problém však vidí v tom, jak se k situaci Merkelová staví. „Politika Merkelové zatěžuje Evropu, sociální systémy a je nespravedlivá vůči původnímu obyvatelstvu," dodal.

Liška ale trvá na tom, že Merkelová problémy s migranty nezpůsobila. „To není pravda. To je obecně šířený a pro vás jistě výhodný mýtus. Je detailně doloženo nezávislými žurnalisty, že Merkelová měla ve chvíli, kdy se z Budapešti vydal na pochod průvod několika tisíc lidí, měla de facto desítky minut na to, aby se rozhodla, zda zabrání svým rozhodnutím násilí a možná i krveprolití na hranicích s Rakouskem a s Německem, nebo se pokusí tuhle humanitární katastrofu zvládnout a tyto lidi aspoň dočasně přijme," domnívá se někdejší šéf zelených.

Tvrzení, že AfD není proti přijímání cizinců, pak Liška označuje za „lakování na růžovo". „Rétorika řady představitelů vaší strany je otevřeně xenofobní v mnoha případech a to, že tady do Českého rozhlasu prezentujete jiný názor, to si samozřejmě mohou snadno lidé, kteří čtou německy či anglicky, ověřit, že tomu tak úplně není," dodal Liška.

Témata:  Angela Merkelová Petr Bystroň Ondřej Liška AfD

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy