Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí Turci stojí za Erdoganem. Je silný a vrátil nám hrdost, radují se

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Berlín – Referendum o změnách turecké ústavy ukázalo, že podpora prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mezi Turky v Německu je mnohem vyšší než v samotném Turecku. Mnoho Turků žijících v Berlíně dokonce tvrdí, že plně podporují kontroverzního vůdce. Informuje o tom německý deník Die Welt.

Prezident Erdogan těsně (51,3 procent) vyhrál referendum o ústavě. Díky tomu dojde například ke zrušení pozice premiéra a upevnění síly prezidenta. Hlasování Turků v Německu ale rozhodně tak těsné nebylo - dvě třetiny hlasů podpořily možnost, která dává Erdoganovi více síly. Mnozí říkají, že stojí plně za prezidentem, protože je „silný“ a dává jim „hrdost“, píše německý deník.

Mezi Erdoganovy příznivce patří také berlínský taxikář Metin Demir, který žije v Německu už 43 let. „Od doby, kdy se Erdogan dostal k moci, se cítím poprvé jako správný Turek. Dal mi pýchu,“ řekl novinářům. Demir dodal, že podpořil Erdoğana, aby mohl reformovat zemi. „Pokud se musíte ptát ostatních, trvá roky, než se něco změní,“ vysvětluje.

Tugba E. a V. Berna také patří mezi Erdoganovy oddané příznivce, i když jsou o 20 let mladší než Demir a představují tak jinou generaci. Narodily se a vyrůstaly v Německu. Podle názoru těchto mladých žen je Erdoğan silný vůdce. Jednadvacetiletá Berna řekla, že souhlasí se slovy Erdogana o tom, že turecké ženy v Evropě mají mít více dětí, protože právě ony jsou budoucnost Evropy. Erdoğan „nás posiluje“ svými slovy, dodala.

Tugba (23) z Ingolstadtu má dvojí občanství - německé a turecké. I ona říká, že v referendu hlasovala pro Erdogana. „Podívala jsem se na všechny strany,“ řekla s tím, že na internetu viděla videa pro a proti Erdoganovi. Myslí si prý, že Erdogan udělá z Turecka více prosperující a svobodnou zemi.

Když se ji novináři ptali na zatčení tisíců státních zaměstnanců a novinářů po neúspěšném puči v loňském roce, Tugba uvedla, že nemá žádný problém s akcemi Erdogana. Podle Tugby je hnutí Fethullaha Gülena, které Erdogan viní z nezdařeného pokusu o převrat, „teroristická organizace řízená USA a Izraelem“.

I mezi německými Turky se však najdou kritici Erdogana. Mnohé z nich však nejsou příliš hlasití a tvrdí, že se bojí dosahu turecké vlády poté, co vyšlo najevo, že německo-turecký islámský svaz DITIB aktivně sledoval a donášel na kritiky režimu.

Pod podmínkou zachování anonymity jedna turecká žena řekla deníku Die Welt, že má „strach“ kvůli výsledku referenda. „Mám velký strach, že Turecko bude jako Írán,“ řekla s tím, že má obavy z návratu trestu smrti v Turecku. Řekla také, že by další Turci v Německu mohli být povzbuzeni výsledkem referenda a mohli by obtěžovat a vyhrožovat Erdoganovým oponentům.

V Německu změny ústavy podle agentury Anadolu podpořilo na 63 procent tureckých voličů, kteří šli hlasovat. Volební účast mezi Turky v Německu činila asi 50 procent.

Témata:  Německo Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

5. května 2024 16:25

Odbory oznámily pražský protest proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy