Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Křesťanský guvernér Jakarty prý urazil korán, hrozí mu trest

islám
islám
Foto: Pixabay

Jakarta - Indonéská prokuratura žádá kvůli údajné urážce koránu dvouletý podmíněný trest pro guvernéra hlavního města Jakarty. Informovala o tom dnes agentura AP.

Guvernér Basuki Tjahaja Purnama je křesťan a příslušník menšinového etnika Číňanů. Navrhovaný trest je relativně mírný, hrozilo mu totiž až pětileté vězení.

Prokuratura trest navrhla pouhý den poté, co Purnama ve druhém kole voleb jakartského guvernéra zřejmě podlehl někdejšímu ministrovi školství, muslimovi Aniesovi Baswedanovi. Oficiální výsledky hlasování se očekávají až začátkem května.

Purnama během předvolební kampaně obvinil své protivníky, že zneužívají veršů koránu v politickém boji. Muslimští odpůrci křesťanského guvernéra podle něj často citovali verš koránu, který podle některých interpretací zakazuje muslimům žít pod nadvládou nemuslimů. Purnama se později omluvil, nemyslí si ale, že se dopustil rouhání, jak tvrdí prokuratura.

Proti guvernérovi v uplynulých měsících demonstrovaly tisíce muslimů, což ohrožovalo i vládu prezidenta Joka Widoda, Purnamova spojence.

Témata:  Indonésie Koran Islám

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy