Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Západní zvláštní služby dělají vše, aby zničily Rusko jako suverénní stát, tvrdí politik

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - USA a jejich západní spojenci využijí každou příležitost k poškození Ruska, tvrdí čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Muslimský vůdce také věří, že vzestup terorismu v Sýrii je podobný tomu, co se stalo před dvěma desetiletími právě v Čečensku.

„Západní Evropa nechce pomoci nikomu. Důležité pro ni je použít každý prostředek proti Rusku. Chtějí vidět, jak před nimi budeme klečet,“ řekl Kadyrov v rozhovoru pro ruskou stanici RT. „To se ale nikdy nestane,“ dodal.

Čečenská republika byla na počátku 90. let a pak znovu na přelomu století dějištěm dvou válek s Ruskem. Ramzan Kadyrov řekl, že volba jeho otce dát svou loajalitu Moskvě byla volbou všech Čečenců. „Otec řekl: Jestli jsem vůdce republiky, necháte Čečence, aby rozhodli. V případě, že lidé říkají, že chtějí být součástí Ruska, budu souhlasit také. Pokud řeknou, že jsou proti němu, tak budu i já. A lidé řekli, že chtějí žít jako součást Ruska,“ citoval svého otce

Kadyrov, které zopakoval svou loajalitu vůči Moskvě i to, že je oddaný muslim. „Moje víra mě také zavazuje, abych byl věrný velitel. Dokud nám tato země a její president umožňují stavět mešity a modlit se, je naší povinností zemřít pro tohoto prezidenta,“ řekl Kadyrov s odkazem na ruskou hlavu státu.

Kadyrov prohlásil, že Čečenci se v roce 1990 nechali se zlákat falešnými sliby od lidí, jejichž jediným zájmem bylo zničit Rusko. Osobně se pak i sám Kadyrov chopil zbraní a bojoval proti ruské armádě, když byl teenager. A teď prý nechce, aby touto zkušeností procházely i další čečenské nebo ruské děti. Zahraniční služby se podle jeho slov pokoušely v Čečensku vyvolat chaos.

„Západní a evropské zvláštní služby v průběhu let dělaly všechny možné i nemožné věci, aby zničily Rusko jako suverénní stát. Jako jeviště pro jejich hru si vybraly Čečenskou republiku,“ uvedl. „Nebyl to nějaký loupeživý gang. Byli to bojovníci dobře vyškolení speciálními službami. Naše tajné služby říkají, že do toho byli zapojeni bojovníci z 50 zemí. Ale Rusko zvítězilo a prokázalo, že je to silný národ,“ pochvaluje si Kadyrov. Tu stejnou devastaci, která před lety zasáhla Čečensko, prý teď Kadyrov vidí v Sýrii. „Je to stejný scénář, stejní lidé,“ tvrdí.

Kadyrov, kterého kritici obviňují z porušování lidských práv a zavedení práva šaría, které má přednost před ruskými federálními zákony, řekl, že jeho kritici míchají kontroverze kolem jeho osoby a využívají je k útoku na zemi a jejího prezident. „Hledají každou příležitost, jak se postavit proti Vladimiru Putinovi. A Kadyrov je pro ně výhoda. Toto jméno je dobře známé a mluví se o něm“ řekl. „Proč by se mluvilo o lidech, kteří byli nachytáni při braní úplatků? Nikdo o nich mluví," zlobí se.

„Myslí si, že mohou znovu využít náš lid a naši mládež proti Rusku. To se nestane. Opravdu nemají rádi, když 50,000 našich lidí zpívá hymnu Ruska. Nebo když neseme největší ruskou vlajku,“ dodal. „Chtěli by, abychom pochodovali s transparenty proti Rusku.“

Témata:  Ramzan Kadyrov Čečensko Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy