Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko republikou a Slovenskem v létě projede velký konvoj americké armády

Konvoj jednotek U.S. Army dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda). Tvoří ho téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Německa a projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. V Česku bude mezi 29. březnem a 1. dubnem.
Konvoj jednotek U.S. Army dostal název Dragoon Ride (Dragounská jízda). Tvoří ho téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Německa a projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. V Česku bude mezi 29. březnem a 1. dubnem.
Foto: Latvijas Armija

Bratislava - Zeměmi střední Evropy projede v červnu a červenci velký konvoj americké armády, který z Německa zamíří přes Českou republiku a Slovensko na společné cvičení spojenců do Maďarska, Rumunska a Bulharska.

Novinářům to dnes řekl slovenský ministr obrany Peter Gajdoš. Dodal, že včasným zveřejněním údajů o přesunech vojenské techniky chce zabránit případným spekulacím veřejnosti. Podobný přesun amerických vojáků předloni provázely akce jejich příznivců a odpůrců.

Američtí vojáci se v létě zúčastní v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku jednoho z největších letošních cvičení Severoatlantické aliance pod názvem Saber Guardian 2017. Zapojí se do něj na 25.000 osob. Návrat z cvičení je naplánován na srpen.

Součástí silničního přesunu americké armády bude i bojová technika, jako například tanky. Kolona nepojede najednou, ale bude rozdělena do několika menších jednotek. Slovensko slíbilo americkým vojákům v případě potřeby logistickou podporu, jako například doplnění pohonných hmot či ubytování.

"Přes území Slovenska bude projíždět několik stovek kusů bojové techniky různého typu (a) příslušníci armády Spojených států. Tímto jsme chtěli informovat veřejnost a předejít dezinformacím včetně informací, že se chystáme na nějaký útok," řekl Gajdoš.

Témata:  U.S. ARMY Česká republika Slovensko

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy