reklama

Informovala o tom agentura AFP, podle níž soud nenašel proti obviněnému dostatek důkazů. Soud rovněž odmítl, že by se jednalo o teroristický čin.

Menší požár zachvátil budovu komunitního centra v jihošvédském městě Malmö 11. října. Podle policie žháři hodili do objektu zápalné láhve. Objekt byl poškozen kouřem, při incidentu nikdo neutrpěl zranění.

K činu se následně přihlásila teroristická skupina Islámský stát, podle níž oheň založil "válečník z chalífátu". IS uvedl, že komunitní centrum využívali "nevěřící", což podle švédských médií v tomto kontextu znamená vyznavači šíitské větve islámu.

Švédské úřady ze založení požáru obvinily třicetiletého sunnitského muslima původem ze Sýrie. Ten obvinění odmítl s tím, že na místě v danou dobu nebyl.

Soud v Malmö mu dal za pravdu. "Při prohledání místa činu se nenašly žádné forenzní důkazy, které by naznačovaly, že byl dotyčný na místě. Nenašel se ani žádný svědek, který by ho identifikoval jako strůjce," konstatoval soud.

Přestože se k činu přihlásil Islámský stát a přestože byl obviněný muž očividně jeho sympatizantem, soudci odmítli názor prokuratury, že se jednalo o teroristický čin, napsala agentura AFP.