reklama

Posíláme armadu!

Za množících se zvěstí, že Severní Korea chystá test jaderné nálože, či balistické rakety, Pentagon minulý týden ohlásil přesun útočné skupiny letadlové lodi Carl Vinson ke Korejskému poloostrovu, připomíná odborník. Dodává, že nápad pravděpodobně vzešel z velitelství amerických sil v Tichomoří, přičemž mu dodali na publicitě ministr obrany Jim Mattis, Trumpův poradce pro národní bezpečnost H. R. McMaster, tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer i prezident samotný, který 11. dubna prohlásil: "Posíláme armadu."

To vše bylo dle Boota interpretováno jako signál, že americká administrativa zvažuje vojenskou akci proti KLDR a vyvolalo obavy v regionu z možného vypuknutí druhé korejské války. Jak se však ukázalo, Carl Vinson ke Koreji vůbec nemířil, ale plul do Indického oceánu vzdáleného tisíce kilometrů na plánované cvičení s australským námořnictvem, poukazuje expert. Dodává, že není pravděpodobné, aby se dostal do severovýchodní Asie dříve než za týden.

"Pentagon to vše věděl, ale nedal to jasně najevo," pokračuje analytik. Vysvětluje, že pravdu odhalili až slídilové, kteří zaznamenali záběry z paluby lodě Carl Vinson odeslané na internet zachycující Sundský průliv u Indonésie.

Taktické matení ve vojenství pochopitelně hraje roli a nepříteli se zpravidla neoznamuje přesný čas a místo útoku, konstatuje historik. Soudí, že současná situace je nicméně poněkud odlišná, jelikož daný úskok podkopává americkou důvěryhodnost, protože k němu neexistoval dobrý důvod.

Trumpovi nelze věřit

Letadlovou loď není jednoduché ukrýt, a proto Čína a Rusko nepochybně po celou dobu věděly, kde se nachází, uvádí Boot. Dodává, že stejně tak to mohla vědět Severní Korea, a USA tím de facto poskytly Kim Čong-unovi ujištění, že ve skutečnosti vojenskou akci neplánují. "Tudíž tento pseudopřesun neposílil americké odstrašování. Ve skutečnosti ho zlehčil," kritizuje analytik.  

Byly tím napáchány značné škody, soudí historik. "Co pan Trump tvrdil, bylo velmi důležité pro národní bezpečnost Jižní Koreje. Pokud to byla lež, pak během Trumpova mandátu Jižní Korea nebude věřit ničemu, co Trump říká," cituje odborník prohlášení Hong Jun-pyoa, konzervativního kandidáta na jihokorejského prezidenta, pro list Wall Street Journal. Doplňuje, že Severní Korea se mezitím Washingtonu vysmívá za jeho blufování.

Donald Trump přitom má dlouhodobě pochybný přístup k pravdě, varuje historik. Odkazuje na magnátovu knihu "Umění dohody" z roku 1987, ve které se chlubil svou schopností přehánět. "Lidé chtějí věřit, že věci jsou největší, nejlepší a nepozoruhodnější. Nazývám to důvěryhodným zveličením. Jde o nevinnou formu přehánění - a velmi účinnou formu propagace," připomíná Boot někdejší Trumpovy věty.   

Je však něco jiného, když realitní developer nadsazuje počet podlaží ve své nové budově či počet bytů, které již prodal, než když je prezident USA jakkoliv nedůvěryhodný v otázce přesunu letadlových lodí, zdůrazňuje analytik.

Takové přehánění poškozuje americkou důvěryhodnost a v budoucnu povede země, jako je Severní Korea, k pochybnostem o tom, zda prezident USA myslí své varování vážně, deklaruje Boot. To podle jeho názoru zase zvýší pravděpodobnost, že Spojené státy budou zataženy do konflikty, než že mu dokážou zabránit.