Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islám propagují už i punkeři v Indonésii

islám
islám
Foto: Pixabay

Bandung (Indonésie) - Islám je populární náboženství i mezi mladými Indonésany. Místo toho, aby muzikanti zpívali před mešitou, šíří své poselství na venkovním koncertě, kde je mnoho vyznavačů vůbec prvního islámského punkového hnutí v Indonésii.

V zemi s největší muslimskou většinou na světě, má islámský punk ve městech Jakarta, Surabaya a Bandung mnoho fanoušků. Vyznavači tohoto hudebního směru mají na hlavě často charakteristická "číra" a nosí kožené bundy a volné džíny.

Stejně tak jako původní punk-rockeři z Británie prý brojí proti establishmentu a vyznávají jistý druh rebelství. Vyjadřují to však hudbou, v níž odkazují na islámské hodnoty, zpívají o osvobození Palestiny a o sociálních tématech, které se týkají světové populace muslimů.

Ahmad Zaki, který je jedním ze zakladatelů hnutí, věří, že si lidé žánr punku často spojují se špatným chováním, a chce to změnit. "Můžeme se soustředit na jiné, více pozitivní věci," říká.

Mnoho členů islámského punkového hnutí hrálo dříve na ulici a jsou přesvědčení, že jim vstup do hnutí změnil život. Jiní členové je prý přesvědčují, aby si založili vlastní hudební skupiny a psali si vlastní texty.

Člen islámského punkového hnutí a bývalý alkoholik Reza Purnama tvrdí, že v hnutí jsou další lidé jako on. Ti prý pomalu přestávají pít alkohol a začínají psát pozitivnější hudební texty.

"Lidé se na nás už nekoukají skrz prsty," říká Purnama. Vysvětluje, že členové hnutí byli dříve v konzervativní indonéské společnosti stigmatizováni.

Témata:  Indonésie Islám

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy