Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koho byste volili vy? Zkuste si volební kalkulačku

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - První kolo francouzských prezidentských voleb je v plném proudu. Odvolili už všichni kandidáti. Server Vote Compass nabízí unikátní možnost zjistit, koho by jste volili. Volební kalkulačka je koncipována na základě jednotlivých politických postojů kandidátů.

I český pozorovatel hlavní politické události roku ve Francii si může nechat vypočítat, který kandidát by pro něj byl nejpřijatelnější na post francouzského prezidenta. Umožňuje to projekt Vote Compass a v mnohém se podobá předvolebním kalkulačkám, které známe i u nás. 

Jedná se o nástroj, který vytvořili politologové. Na základě jednotlivých otázek dokáže vypočítat, jaká shoda panuje mezi uživatelem a jednotlivými prezidentskými kandidáty ve věcech politických názorů a postojů. Uživatel musí zakliknout možnost, že není občanem Francie a následně si vybere ze seznamu zemí Českou republiku. 

Uživatel následně odpovídá na sérii otázek typu zda by měla Francie utrácet více na humanitární účely či zesílit své ekonomické vazby na Rusko. Odkaz na aplikaci v angličtině naleznete ZDE.

První kolo prezidentských voleb probíhá do dnešních 19 hodin. Všichni kandidáti už odvolili. Volby probíhají v napjaté atmosféře po nedávném teroristickém útoku. 

Témata:  Marine Le Pen Francie volby ve Francii 1 Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy