Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miliony lidí hlasují pro Le Penovou. Co je k tomu vede?

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž - Le Penová je nepochybně nejkontroverznější postavou současných prezidentských voleb. Mnoho ekonomických a obchodních představitelů ji silně kritizuje,stejně tak jako mnozí členové politických stran. Přesto se v dnešním kole prezidentských voleb očekává, že jí bude volit až 7 až 8 miliónů Francouzů. Francouzská mutace serveru The Local přináší zpovědi některých těchto jejích voličů.

Podle Francoise Glauzyho, šoféra z pařížského předměstí Bagneux, může něco změnit. „Musíme ji dát šanci. Nemůže udělat nic katastrofického. "Pokud se jí nepodaří uspět, pak vyzkoušíme někoho jiného,“ mírní Glauzy paniku z jejího možného vítězství. Jiné obyvatelka Bagneux, Rosaline Glauzyová, chce dát šanci Le Penové, kvůli tomu, že slibuje dát přednost Francouzům před ostatními a poskytnout práci „těm, kteří ji potřebují.“

Podle mnohých Francouzů stát dává přednost cizincům před rodilými Francouzy. Od Le Penové očekávají, že to změní. Dědeček Denis Thierry, bývalý člen komunistické strany z Paříže, to považuje za „národní prioritu". Jeho vnoučata jsou všichni na seznamu sociálního bydlení, ale žádné z nich nebylo ubytováno. „Potřebujeme upřednostňovat ubytování a práci pro francouzské lidi," říká. Podobný názor má i příslušnice mladší generace. Studentka Roxanne Boisselová říká, že zná mnoho studentů, kteří nemají práci, protože je získávají přistěhovalci. „Francie má bezdomovce žijící na ulicích,  ale přistěhovalci dostávají bydlení,“ rozčiluje se.

Le Penová imponuje některým Francouzům svou tvrdostí vůči kriminalitě. „Potřebujeme kontrolovat naše hranice a naši zemi. Francie není taková jako byla před 20 lety," říká Florence Geraultová, učitelka z Versailles. Martine, státní úředník, který původně pochází z Guadeloupe, se necítí v zemi bezpečně. „Chtěl bych se cítit v bezpečí, když opustím dům v dopoledních hodinách. Zločinci nejsou v této zemi potrestáni. Pokud nevyhraje, nezůstanu ve Francii."

Spekuluje se, že by čtvrteční teroristický útok ve Francii mohl Le Penové pomoci. Právě na svém ostentativním nepřátelství vůči radikálnímu islámu může Le Penová sbírat nejvíce bodů i mezi těmi, kteří by jí za jiných okolností nechtěli dát hlas. „Budou hlasovat pro Marine Le Penovou, aby se zastavil nárůst islámského fundamentalismu ve Francii více než cokoli jiného, protože je to skutečný problém pro zemi a pro celou Evropu," řekl státní úředník z Paříže Gregory.

Možná jako ještě větší problém ve Francii jsou vnímáni imigranti a jejich nedostatečná imigrace. Alexandr, 20letý student, říká: „Většina zločinců, které máme, jsou přistěhovalci a nechtějí být Francouzi, chtějí si udržet svou vlastní identitu." Kevin, 25 let pracovník marketingu tvrdí, že „nemůžeme přijímat další přistěhovalce, když nemůžeme asimilovat ty, kteří jsou již tady. Veronica Radouxová, z předměstí Paříže, uvedla: „Francie nemůže převzít veškeré bídu na světě. V určitém okamžiku musíme říci" stop."

„Je tolik přistěhovalectví, že ztrácíme naši identitu. Naší zásadní hodnotou je úcta a ta tu žádná nezbyla,“ říká Cyril, inženýr z Paříže.  Valentin Caceres, 20letý student, se s tímto názorem ztotožňuje. „Každá země je jiná. Když půjdu do Maroka nebo do Spojených států, rád poznávám nové kultury a chci, aby si Francie udržovala vlastní kulturu. Máme dojem, že Francie už není Francie. "

Le Penová je v tomto kontextu vnímáno jako někdo, kdo je schopen navrátit Francii její ztracený lesk. „Ona je jediná, která je vlastencem a jediná, která bude hájit francouzské hodnoty svobody, rovnosti a bratrství. To jsou hodnoty našeho příběhu naší civilizace, ale my je ztrácíme, "říká 61letý Christian de la Motte z Paříže. "Marine Le Penová je jediná, kdo brání naši měnovou svrchovanost. V této ekonomické krizi musí Francie mít možnost devalvovat svou vlastní měnu, aby podpořila export," uvedl 25letý Alexis Robert z regionu Champagne ve východní Francii.

Podle Pew Research Center rektorát Le Penové zahrnuje spíše muže, méně vzdělané a katolíky. Nepřekvapivě, voliči Le Penové se rekrutují z těch Francouzů, kteří mají negativní pohled na uprchlíky a imigraci. Le Penová a její Národní fronta též přitahuje ty, kteří jsou se skepticky dívají na globalizaci a kteří jsou kritičtí vůči EU.

Témata:  Marine Le Pen Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy