Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová zažila atentát i posměšky ve škole, matka ji opustila. Teď má šanci stát se prezidentkou Francie

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Kandidátka na prezidentku Francie ultra-pravicové Národní fronty Marine Le Penová měla komplikované dětství. V věku osmi let byla svědkyní atentátu na jejího otce. Matka jí a její dvě sestry opustila. Teď má Marine šanci překonat politické úspěchy svého otce.

Francii Francouzům! To je jedno z hesel Národní fronty, kterou v roce 1972 založil otec dnešní vážné kandidátky na francouzskou prezidentku Marine Le Pen, Jean-Marie. Její otec v roce 2002 ve druhém kole prezidentských voleb drtivě prohrál proti tehdejšímu kandidátovi Jacques Chiracovi. Ona má teď reálnou šanci, že se usedne do Elysejského paláce. 

Před šesti lety právě dcera Marine od otce převzala vedení Národní fronty do svých rukou. Nestačí ji už jen protestní hlasy, chce vyhrát a vést zemi. Očím veřejnosti však byla vystavena už od raného dětství. V pouhých šesti letech byla součástí volební kampaně Fronty. Spala v posteli v pokoji, který byl oblepen plakáty Národní fronty o boji s "marxistickou rakovinou". Rodina Le Penů byla v podstatě velmi viditelná. A možná právě odstřižení se dcery od svého otce bylo jednou z příčin nynější vysoké popularity Marine. 

Celé jméno Marine, která se narodila v roce 1968, je Marion Anne Perren Le Pe a je nejmladší ze tří dcer. Sestry žily dost neobvyklým způsobem. Odděleně od svých rodičů, s chůvou v pařížském bytě. Manželský pár Jean-Marie a Pierrette Lalanne často cestovali po celém světě a nezřídka byli mimo Francii i na Vánoce.

I tak však byla Marine úzce propojená se svým otcem. V osmi letech byla svědkem neúspěšného bombového útoku na svého otce. "Jako osmiletá dívka jsem si najednou uvědomila smrt," sdělila Marine pro The Guardian. Podle jejích slov si tehdy uvědomila, jak velkou nenávist může její otec vzbuzovat. Ve výsledku ji to ale prý spíše zocelilo. S problematickou pověstí otce se setkávala i ve škole, kde byla častována označením "dcera fašisty". 

Le Penová však v mládí za svým otcem stála. Bránila ho i když byl nařčen z mučících praktik, které měl provozovat v Alžírsku, ve kterém Francouzi v padesátých letech bojovali. V osmdesátých letech dcery opustila jejich matka, spustila se s životopiscem Le Pena a odešla, aniž by cokoliv řekla. Pro Marine to byla rána, na matku byla vázaná. Dlouho doufala v jakýkoliv kontakt se svoji matkou, ale žádná nepřicházel. Matku tak neviděla celých dvacet let, výchovu zajišťovala chůva a další vychovatelky. 

Následoval hojně sledovaný rozvod. Nejviditelnějším skandálem, který byl jeho výsledkem, byla účast Lalanne na stránkách porno časopisu Playboy. Nechala se vyfotit zcela nahá, jak uklízí kuchyňské podlahy. 

Marine se postupně zapojovala do kampaně svého otce, aby s ním trávila nějaký ten čas, začala být viditelnější. Následně se však rozhodla, že půjde studovat práva a o stranu otce se zajímat nebude. To ji dlouho nevydrželo, ve třiceti letech získala svou první politickou funkci v regionální radě v Henin-Beaumont. 

Sama Le Penové chrání své děti před veřejností - zřejmě je poučená ze svého vlastního dětství. Jejím současným partnerem je Louis Aliot, taktéž člen Národní fronty. Rozchod s jejím otcem v rámci strany ji zřejmě pomohl. V posledních eurovolbách strana dokonce zvítězila. Uvidíme, zda bude úspěšnější než její otec i tento víkend...a možná i ten za dva týdny.

Témata:  Marine Le Pen Francie volby

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy