reklama

Emmanuel Macron, favorit letošních prezidentských voleb ve Francii, možná našel svůj "motor" pro kampaň už na střední škole. Když jeho divadelní učitelka v severofrancouzském Amiens navrhla, že mu pomůže se sepsáním návrhu školní divadelní hry. Od toho okamžiku se mladý Emmanuel a učitelka Brigitte Auziere scházeli bok po boku a upravovali připravované drama. A v šestnácti letech v něm hrál Macron hlavní roli. 

Podle blízkého kamaráda Macrona ze školy, Renauda Dartvellea bylo pro Macrona účinkování a hraní na divadelních prknech fascinující. Prý už tehdy miloval záře reflektorů a zajímaly ho pouze hlavní role. Kromě jeho skryté ambice však psaní hry přineslo další životní etapu.

Společná práce žáka a jeho vdané učitelky se přetvořil v něco víc. Vztah muže s o 24 let starší ženou vzbuzoval velkou pozornost. Partneři se však nenechali zviklat a v roce 2007 se vzali. Zůstali spolu dodnes. Někdejší "dramatik a herec" teď možná bude hrát roli vůbec nejdůležitější. Prezidenta Francie. Cesta k možnému úspěchu pokračovala přes střední školu na prestižní Národní školu administrativní. Následně se stal ředitelem společnosti Rothschild & Cie a působil jako poradce prezidenta Francoise Hollanda a poté působil jako ministr hospodářství.

Popularita mu rostla pozvolna, ale stále. Nejvíc po odhalení skandálu fiktivního zaměstnání manželky pravicového kandidáta Fillona. Od konce února se tak očekávalo, že v prvním kolem zvítězí právě Macron společně s Marine Le Penovou. 7. května by se spolu měli utkat ve druhém kole. Podle průzkumů by pak vyhrál spíše Macron.

Spolužáci ze školních let Macrona popisují jako nadaného studenta, jež je fascinovaný zejména literaturou, ale také politikou. Učitelé o něm mluví jako o "brilantním studentovi", který uměl skvěle recitovat, to mu i prý zůstalo, jeho projevy jsou na velmi dobré úrovni. Jeho centristické hnutí má v názvu En Marche! V překladu do češtiny bychom spojení přeložili jako "Vpřed!". 

Rodiči Macrona jsou na jedné straně otec neurolog a matka pediatrička. Jeho pokoji v domovském Amiensu dominuje velká knihovna zdobená plakáty rockových hvězd, ale třeba i revolucionáře Che Guevary. Sám Macron o svém rodišti moc nemluví, a když ano, tak v souvislosti s válečným dědictvím oblasti. Macron svůj zájem o politiku nejprve uplatnil v rámci Socialistické strany. Obdivoval zejména osobu Jacquese Attaliho, což byl poradce bývalého prezidenta Mitteranda. S Attalim se Macron seznámil a ten ho následně přivedl do společnosti současného prezidenta Hollanda.

Macrona odjakživa inspirovali spíše starší jedinci. I na škole si prý více rozuměl s učiteli, než s žáky. Podle jeho učitele tělesné výchovy byl patnáctiletý Macron intelektuálně někde na úrovni dvacetipětiletého jedince.

Vztah se starší učitelkou na tamní škole nikdy nebyl propírán. I v rámci učitelského sboru se o tom nemluvilo. Když Macron odešel studovat do Paříže, jeho Auziere se tam později také přestěhovala. Vyučovala tam na jedné jezuitské škole. 

Možný budoucí prezident se umně vymezil vůči krajní pravici, částečně i vůči systému. Prezentuje se jako nová politická síla. Je otázkou zda uspěje, a pokud ano, zda i v následujících volbách do Národního shromáždění uspěje jeho hnutí Vpřed! Hnutí zatím svou sílu nemělo možnost otestovat...