Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum před druhým kolem: Macron bude prezidentem, Le Penovou bez problémů porazí

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Podle nových průzkumů by ve druhém kole francouzských voleb za dva týdny měl centrista Emmanuel Macron porazit vůdkyni krajní pravice Marine Le Penovou. Konkrétně by se tak mělo stát v poměru 62 ku 38, respektive 64 ku 36 procentům.

Společnost Harris Interactive dává 39letému exministrovi hospodářství v rozhodujícím souboji o Elysejský palác naději na 64 procent hlasů. Předsedkyně Národní fronty (FN) a europoslankyně Le Penová by tak získala zbylých 36 procent hlasů.

Z průzkumu společnosti Ipsos Sopra vyplynul rozdíl o čtyři procenta menší rozdíl mezi oběma soupeři, tedy 62 ku 38 procentům.

Jednoznačnou podporu z Bruselu zatím slyší Emmanuel Macron, který se dnes podle odhadů probojoval do druhého kola francouzských prezidentských voleb spolu s nacionalistkou Marine Le Penovou. Jasně se pro něj vyslovil například hlavní vyjednavač EU pro brexit a bývalý eurokomisař z Francie Michel Barnier. Macronovi k výsledku v prvním kole blahopřál také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

"Popřál mu hodně štěstí do budoucna," uvedl večer Junckerův mluvčí Margaritis Schinas.

Vyjednavač pro brexit Barnier na twitteru Macrona označil za patriota a Evropana. "Francie musí zůstat evropskou," poznamenal s tím, že před druhým kolem v něj má plnou důvěru.

Macron podle odhadů v prvním kole nad Le Penovou těsně vyhrál, pozorovatelé očekávají, že v kole druhém posbírá i hlasy voličů, kteří v kole prvním volili některého z neúspěšných kandidátů. K jeho podpoře už ostatně vyzvali kandidáti obou tradičních francouzských stran - socialista Benoit Hamon i kandidát pravice Francois Fillon.

Europoslankyně a šéfka francouzské Národní fronty Le Penová kandiduje s programem jasně zaměřeným proti Evropské unii. Prosazuje například opuštění eura, uzavření hranic či tvrdá ochranářská opatření, která jsou v rozporu s evropským jednotným trhem.

Témata:  Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy