Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová se nevzdává: Podpořit ji může až 30 procent voličů Republikánů, varují komentátoři

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž - Podle deníku Le Parisien chystá Marine Le Penová na příští dva týdny mohutnou ofenzivu. K výsledkům voleb se vyjádřil též expremiér Manuel Valls. Francouzská Socialistická strana (PS) je podle něj v rozpadu.

Šéfka Národní fronty prý doufá, že přiláká i hlasy voličů tradiční pravice a podle jejích spolupracovníků se ji chystají podpořit i někteří republikánští poslanci, jejichž kandidát François Fillon skončil třetí. Le Penovou by tak podle komentátorů mohlo podpořit 20 až 30 procent voličů Republikánů.

Dále by nacionalistické političce mělo pomoci to, že levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, který skončil jako čtvrtý, odmítl kohokoli doporučit pro hlasování ve druhém kole. Podporovatelé Mélenchona, který obdržel téměř 20 procent hlasů jako Fillon, představují mnohamilionovou sílu a zároveň velkou neznámou, jak se zachová. Deziluze z porážky levice může tyto voliče odradit od další účasti, ale na druhou stranu je může lákat mnohé z protievropské Mélenchonovy rétoriky u Le Penové.

Ta podle Le Parisien svým blízkým spolupracovníkům řekla, že je ochotna přijít s kompromisními postoji, aby získala ve druhém kole širší podporu. Ví, že mezi prvním a druhým kolem voleb bude čelit tlaku ze všech stran. Nedá se však očekávat, že by odpor proti ní byl tak masivní, jako když před 15 lety do druhého kola postoupil její otec Jean-Marie Le Pen, proti němuž pak vyšlo protestovat do ulic přes milion lidí.

Valls za PS prohrál v primárních volbách souboj o kandidaturu. Porazil ho Benoit Hamon, který ale v neděli získal jen 6,35 procenta hlasů, což je pro socialisty nejhorší výsledek v prezidentských volbách za desítky let.

"To je konec jednoho příběhu. Od referenda o Maastrichtu v roce 1992 (od referenda o Smlouvě o EU) jsme se nepoučili o tom, jak má vypadat levice. Mohou patřit k téže politické rodině lidé, kteří nesdílí stejné názory o Evropě, ekonomice, podnicích? Nemyslím. Jsme v demoliční fázi a já bych si přál, abychom brzy přešli do fáze výstavby," řekl Valls.

Znovu vysvětlil, proč v prvním kole nevolil vítěze primárních voleb PS, ale centristu Emmanuela Macrona, který z prvního místa postoupil do květnového druhého kola prezidentských voleb. "Všichni neseme za ten (Hamonův) výsledek odpovědnost. Mým hlavním hlediskem byl zájem Francie. Možná jsem neměl sdělovat svůj názor. Ale lze si představit, že zodpovědný politik nevyjádří svůj názor? Na rozdíl od jistých členů vlády, já jsem svou odpovědnost splnil," prohlásil Valls.

Témata:  Marine Le Pen Manuel Valls volby ve Francii 1 François Fillon Jean-Luc Mélenchon Emmanuel Macron Benoit Hamon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:38

Meningokok připravil o život ročního chlapce. Nebyl očkovaný

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy