Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédové zadrželi druhého podezřelého kvůli útoku ve Stockholmu

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Ve Švédsku byl zatčen druhý muž, který je dle podezřelý v souvislosti s nedávným teroristickým útokem. Policie zatím k jeho osobě nechce zveřejňovat podrobnosti.

Ve Stockholmu útočil 7. dubna uzbecký žadatel o azyl vystupující pod jménem Rakhmat Akilov, který vjel nákladním autem do davu lidí před obchodním domem v centru švédské metropole. Akilov se přiznal a je nyní ve vazbě.

Uzbecká policie oznámila, že na Akilova v únoru vydala mezinárodní zatykač kvůli podezření z náboženského extremismu. V Uzbekistánu mu tak hrozilo až 20 let vězení. Podle výpovědí jeho příbuzných a známých se muž nacházel ve Švédsku, kde se dostal pod vliv tádžické odnože organizace Islámský stát (IS).

V roce 2015 se pak prý snažil dostat přes Turecko do Sýrie, byl však zadržen na turecko-syrských hranicích a jako uprchlík následně deportován zpět do Švédska.

Podle prohlášení švédské policie byl druhý podezřelý zadržen v neděli na žádost prokuratury po prověření blíže nespecifikovaného materiálu, který byl shromážděn po útoku.

Témata:  Švédsko teroristický útok ve Švédsku

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy