Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při cestě na Lesbos se utopilo nejméně 16 migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Při noční zkáze lodi s migranty poblíž řeckého ostrova Lesbos zemřelo nejméně 16 lidí, mezi nimi i dvě děti. Plavidlo s migranty vyplulo k Lesbu v neděli pozdě večer, poplach byl ale vyhlášen až dnes ráno, když řecká pobřežní stráž v moři objevila mrtvé. 

S odvoláním na řeckou a tureckou pobřežní stráž o tom dnes informovala agentura Reuters. Příčina ztroskotání zatím není známa, nafukovací čluny se ale často dostávají do problémů kvůli přetížení.

Až dosud nalezli Řekové devět těl, z nichž šest patřilo dospělým ženám, dvě mužům a jedno dítěti. Turci ohlásili, že vyzdviženo bylo jedno mrtvé dítě a šest mrtvých dospělých mužů.

Podle informací Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se na lodi plavilo 25 lidí. Dvě ženy z člunu, z nichž jedna byla těhotná, se podařilo pobřežní stráži zachránit.

Lesbos je od tureckých břehů vzdálen zhruba 19 kilometrů. Ve stejné oblasti 24. března zemřelo 11 syrských migrantů. Do Řecka se jen letos dostalo z Turecka přes 4800 lidí, vyplývá z údajů UNHCR.

Témata:  uprchlíci Řecko Turecko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy