Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský politolog prý vyzýval k atentátu na Erdogana, už se na něj zaměřila turecká prokuratura

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - Turecká prokuratura vyšetřuje někdejšího francouzského diplomata a politologa Philippea Moreaua Defargese  kvůli komentáři o referendu. Defarges, který působí ve Francouzském ústavu mezinárodních vztahů (IFRI), se mezitím na twitteru omluvil. 

Defarges řekl, že Turkům po kontroverzním referendu zbývají jen dvě možnosti: občanská válka, nebo atentát na prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Turci 16. dubna v referendu těsnou většinou 51,4 procenta hlasů rozhodli o rozšíření pravomocí hlavy státu, o které Erdogan usiloval. Defarges pak v rozhovoru s francouzskou televizí prohlásil, že atentát na Erdogana, případně jeho zabití během občanské války by byly cestou, jak prezidenta od moci odstavit. Při obhajobě svého názoru dodal, že podobné události se v historii již staly.

Politolog už se omluvil, svá slova označil za nevhodná a nesprávně vyložená.

Výrok vyvolal pobouření nejen v Turecku, ale také mezi tureckou menšinou ve Francii. S oficiální žádostí o prověření komentáře se následně na tureckou prokuraturu obrátili Erdoganovi právní zástupci, podle kterých Defarges vyzval k atentátu na prezidenta.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy