Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rady bezpečnosti OSN by měla přijmout kroky proti KLDR, myslí si Trump

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes podle agentury Reuters mluvil s představiteli Rady bezpečnosti OSN. Prohlásil, že rada musí musí být připravena uvalit nové sankce vůči KLDR. 

Trump opakovaně mluví o Severní Koreji jako o bezpečnostní hrozbě. „Status quo v Severní Koreji je nepřijatelný a Rada (bezpečnosti) musí být připravená zavést další a ostřejší sankce proti severokorejskému jadernému a balistickému programu," řekl Trump.

„Toto je skutečná hrozba světu, ať již o tom chceme nebo nechceme mluvit. Severní Korea je velkým světovým problémem a je to problém, který musíme konečně vyřešit," dodal.

Podle Trumpa rada selhala pokud jde o reakci na nedávný chemický útok v Sýrii. Z použití sarinu viní USA spolu s dalšími západními zeměmi režim syrského prezidenta Bašára Asada, který ale takové nařčení odmítá. Spojené státy v odvetě provedly nálet na syrskou leteckou základnu, odkud byl chemický úder údajně proveden.

Trump podle AP hodnotí jako nedostatečné ochotu a rozhodnost OSN jednat, zároveň ale u této mezinárodní organizaci vidí velký potenciál. "OSN nevidíte řešit konflikty. Myslím ale, že to se nyní začne dít," řekl šéf Bílého domu.

Trump před jednáním s činiteli RB OSN hovořil také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou nejen o KLDR, ale také o situaci v Sýrii a v Jemenu a o nutnosti vyřešit konflikt na východě Ukrajiny mírovou cestou.

USA uvalily sankce na pracovníky syrského výzkumného střediska

Washington dnes v reakci na chemický útok uvalily sankce na 271 pracovníků syrského Studijního a výzkumného vědeckého střediska (SSRC), které je podle něj odpovědné za vývoj a produkci chemického zbraňového arzenálu. Dnes to na tiskové konferenci oznámil americký ministr financí Steven Mnuchin, jehož úřad za sankce odpovídá.

"Tyto rozsáhlé sankce míří na vědecké středisko, které přispělo k hrůznému chemickému útoku syrského diktátora Bašára Asada na nevinné civilisty. Spojené státy tak vysílají jasný vzkaz, že my za takovou akci připisujeme zodpovědnost celému Asadovu režimu," řekl Mnuchin.

Témata:  Donald Trump Severní Korea USA OSN (Organizace spojených národů) Angela Merkelová

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy