reklama

„Po Brexitu a Trumpovi je krásné a posilující vidět opět vítězit hodnoty, kterými se řídím celý život: být hrdý na svoji zemi, být přesvědčeným Evropanem, a nebát se velkého globálního světa. Díky Francie!!“ komentoval na sociálních sítích dění ve Francii někdejší europoslanec za ČSSD a bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček.

„V prvním kole francouzských prezidentských voleb dali lidé ve Francii přednost vlastenectví před nacionalismem, změně před destrukcí. Věřím, že druhé kolo dopadne ještě lépe a Emmanuel Macron bude francouzským prezidentem,“ doufá europoslanec ČSSD Pavel Poc.

„Až začne EU šéfovat 'proevropský' tandem Macron-Schulz, bude to ten nejlepší argument pro program ODS, tedy držet se od evropského 'jádra' stranou,“ píše na svém facebookovém profilu europoslanec ODS Jan Zahradil. To podle něj znamená žádné euro, žádnou společnou azylovou a migrační politiku a žádnou euroarmádu místo NATO. „Tedy pravý opak toho, co chtějí Sobotka/Kalousek/Bělobrádek. Začne se lámat chleba. Což je vlastně dobře,“ dodal Zahradil.

„První kolo francouzských prezidentských voleb znamená, že naděje žije. Ale také, že hrozba nezmizela. I kdyby v druhém kole zvítězil Macron, v což z celého srdce doufám, nic to nezmění na skutečnosti, že Marine Le Pen se dostala do druhého kola. Sladká Francie s hořkou příchutí. Držme Francouzům, sobě, Evropě a liberální demokracii 7.5. palce. A doufejme, že u nás teď na podzim a v lednu příštího roku budou mít voliči také zdravý rozum i dostatek zodpovědnosti. A statečné srdce,“ napsal na sociálních sítích bývalý diplomat Petr Kolář.