Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desítky zemí věnují Jemenu přes miliardu dolarů

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Zástupci téměř 50 zemí dnes v Ženevě oznámili, že zvýší finanční podporu Jemenu. Dohromady mu slíbily téměř 1,1 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard korun),

Oznámil to generální tajemník OSN António Guterres. Podle něj je jemenská "hladová krize" největší na světě. Česká republika se zavázala přispět milionem dolarů.

OSN pro blízkovýchodní zemi, kde od roku 2014 zuří občanská válka, žádala pro tento rok 2,1 miliardy dolarů. Od první výzvy k finančním darům učiněné před čtyřmi měsíci se však do dnešní konference podařilo vybrat jen 15 procent z této částky. Mnoho zemí nyní zvýšilo svou dosavadní přislíbenou pomoc o milionové částky, informovala agentura DPA.

Například Německo ve srovnání s předchozím rokem humanitární pomoc Jemenu zvětšilo o 17 milionů eur (456 milionů korun) na 50 milionů, řekla zmocněnkyně německé vlády pro lidská práva Bärbel Koflerová. "Ženy, dívky, chlapci a muži v Jemenu platí cenu za konflikt, který nezpůsobili," dodala německá představitelka. Stejně jako loni navíc Německo i letos Jemenu přispěje 55 miliony eur na rozvojovou pomoc.

Spojené státy přislíbily dodatečných 94 milionů dolarů, a celkově tak Jemen podpoří 526 miliony dolarů. Evropská unie vyčlení navíc 116 milionů eur, z čehož 46 milionů půjde na humanitární pomoc a 70 milionů na dlouhodobé projekty.

Českou republiku v Ženevě zastupoval náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa, který přislíbil humanitární pomoc Jemenu v hodnotě jednoho milionu dolarů na tento a příští rok.

Témata:  Jemen OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy