reklama

Se zvyšujícím se napětím mezi Severní Koreou a USA společně s jejich spojenci roste i strach Japonců z možného jaderného útoku. Některé japonské společnosti či obyvatele dohnal dokonce k pořizování si atomových krytů a čističů vzduch, do kterých investují statisíce až miliony korun.

Nárůst poptávky byl zaznamenán především po vyjádření japonského premiéra Shinza Abeho, v němž upozorňoval na schopnost KLDR zasáhnout Japonsko raketami nesoucími nervový plyn sarin. Japonci mají stále v živé paměti rok 1995, kdy stoupenci kultu Dne posledního soudu tímto plynem zabili 12 lidí a tisíce otrávili v tokijském metru.

Společnosti prodávající atomové kryty a čističe vzduchu registrují za duben více objednávek než za celý běžný rok. Nejvíce se prodávají menší rodinné verze, do kterých se vejde 6 lidí či o něco větší úkryty, které pojmou 13 osob. Japonci si je kupují nejen navzdory nemalým nákladům, ale přesto, že jejich postavení zabere zhruba čtyři měsíce. Okamžité bezpečí jim tedy nezaručí. Tyto kryty navíc nejsou schopny zajistit 100% odolnost, nýbrž mají své limity.

Podíl na nárůstu pocitu ohrožení Japonců mají především nedávné severokorejské testy. Tři ze střel v uplynulém měsíci dopadly do japonských výsostných vod, pouhých 300-350 kilometrů od provincie Akita na severu Japonska. V reakci japonská vláda nařídila lokálním samosprávám udržovat pohotovost a připravit se na případnou evakuaci, včetně uvědomění obyvatelstva o naléhavosti situace. Situaci nezmírnila ani nedávná vyhrůžka KLDR, že potopí americkou letadlovou loď. Nikdo neví, jaká by byla případná americká odpověď a kam by až situace mohla zajít.