Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayovou a její konzervativci čeká ve volbách drtivý triumf, ukazují průzkumy

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - 8. června se budou v Británii konat předčasné parlamentní volby. Podle průzkumu veřejného mínění institutu Ipsos MORI by pro Konzervativní stranu hlasovalo 49 procent voličů a pro labouristy, tedy levici, 26 procent voličů.

Pro konzervativce je to dosud nejlepší skóre zaznamenané v sondážích od roku 1983. Rozhodnutí uspořádat předčasné volby oznámila premiérka Mayová nečekaně minulé úterý. Svůj krok zdůvodnila nejednotou současného parlamentu v otázkách brexitu.

Levicová opozice se chystá navrhnout výrazné zmírnění takzvaného tvrdého brexitu, například zachovat přístup Británie na jednotný trh či zajistit rovná práva pro tři miliony obyvatel zemí EU žijících na ostrovech.

Zabránit "tvrdému" brexitu se snaží také podnikatelka Gina Millerová, která dříve u soudu úspěšně prosadila požadavek, že vláda musí mít k zahájení jednání o odchodu země z EU souhlas parlamentu.

Podnikatelka už vybrala 300.000 liber (9,5 milionu Kč) na podporu proevopských kandidátů. Její skupina Best for Britain (To nejlepší pro Británii) dnes oznámila, že podpoří kandidáty z jakékoli strany, pokud slíbí, že budou hlasovat proti špatné dohodě Londýna s Bruselem o budoucích vztazích.

Témata:  volby ve Velké Británii Velká Británie Brexit Theresa Mayová

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy