Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentští kandidáti Macron a Le Penová se málem potkali u firmy zavírající továrnu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Finalisté druhého kola prezidentských voleb ve Francii, jsou sledováni na každém kroku. Dnes se oba rivalové málem potkali ve městě Amiens na severu země.

Firma Whirlpool hodlá přemístit výrobu a s tím i pracovní příležitosti do Polska. O nečekané překvapení se postarala Le Penová, když se objevila mezi stávkujícími dělníky, zatímco Macron jednal v sídle místní obchodní komory s odborovými předáky, informovala agentura AFP.

"Jsem tady vedle zaměstnanců na parkovišti, ne v restauracích," řekla Le Penová, se kterou si pracovníci závodu pořizovali fotografie. Politička, která v regionu vyhrála první kolo prezidentských voleb, zdůraznila, že je "kandidátkou všech Francouzů, kteří nechtějí přijít o svoje zaměstnání a o kupní sílu".

Macron obvinil Le Penovou z politického zneužití sociálních problémů v oblasti a zdůraznil, že její ekonomický program by Francouze ochudil.

Le Penová si dnes vybrala za volební slogan "Volte Francii", který nahrazuje předchozí heslo "Dejme Francii znovu do pořádku". "Očekáváme, že vyhrajeme prezidentské volby, protože jde o opravdové referendum o tom, zda přijmout či nepřijmout globalizaci," řekl volební manažer nacionalistů David Rachline.

Návštěva Le Penové v Amiens svědčí podle AFP o ofenzivním charakteru její kampaně. Francouzská média podrobila Macrona kritice za pomalý rozjezd kampaně před druhým kolem voleb, a obvinila ho z toho, že předčasně věří ve snadné vítězství.

Témata:  Marine Le Pen Emmanuel Macron Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy