Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztratí Le Penová imunitu? Europarlament už věc projednává

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Brusel - Evropský parlament zahájil proceduru, na jejímž konci může francouzská nacionalistická europoslankyně Marine Le Penová přijít o imunitu. Úřady mají podezření, že někteří členové francouzské Národní fronty pobírali plat jako asistenti od europarlamentu, ve skutečnosti ale pracovali pro svou krajně pravicovou stranu.

Le Penová v neděli postoupila ve francouzských prezidentských volbách do rozhodujícího druhého kola, které se uskuteční 7. května.

O zrušení imunity Le Penové požádala v polovině dubna francouzská justice, která se od března marně snaží političku předvolat k výslechu. Le Penová, která tvrdí, jak jí jde o zájmy lidu a jak bojuje proti elitám, to ale s odvoláním právě na svou imunitu ignoruje.

Žádost "byla postoupena výboru pro právní záležitosti Evropského parlamentu, který je zodpovědný za tyto otázky", řekl předseda europarlamentu Antonio Tajani zákonodárcům na začátku oficiálního zasedání legislativního výboru v Bruselu.

Europarlament po šéfce FN požaduje vrátit asi 339.000 eur (9,1 milionu Kč). Policie už obvinila dva parlamentní asistenty Le Penové.

Evropský parlament už počátkem března částečně zbavil Le Penovou imunity na žádost francouzské justice, ale kvůli jinému případu. V něm političce hrozí stíhání za to, že zveřejnila na twitteru snímky ukazující hrůzné praktiky takzvaného Islámského státu. Dopustila se tak v prosinci 2015 možná trestného činu, jakým je ve Francii zveřejňování záběrů s krutým obsahem. Le Penová vinu popírá.

Témata:  Marine Le Pen Národní fronta Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy