Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová: Policisté ze všech spolkových zemích by měli mít stejné pravomoci

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín – Německé vládní strany CDU a CSU dnes v Berlíně jednaly o vnitřní bezpečnosti. Kancléřka Angela Merkelová například trvá na tom, že strážci zákona ve všech německých spolkových zemích by měli mít stejné pravomoci při potírání terorismu.

Merkelová se vyslovila pro vytvoření společného registru osob, které přijíždějí a odjíždějí ze zemí schengenského prostoru nebo užší evropskou spolupráci. Na srdci jí leží zejména vytvoření společného registru zemí vytvářejících takzvaný schengenský prostor volného pohybu osob. Z něj by mělo být přesně jasné, kteří cizinci se v tomto prostoru nachází, a jestli ho opustili v daném termínu.

„Lidé mají právem málo pochopení pro to, když existují různé úrovně bezpečnosti," uvedla Merkelová (CDU) v narážce na to, že policisté a zemské tajné služby mají v různých částech Německa různé pravomoci. Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) si například opakovaně stěžuje na to, že ne ve všech spolkových zemích je u extremistů, kteří představují nebezpečí, možné sledovat jejich veškerou komunikaci.

„A proto se jako poslanci Spolkového sněmu a jako vláda nespokojíme s tím, že máme 16 rozdílných úrovní bezpečnosti v 16 různých spolkových zemích. Potřebujeme jednu sjednocenou bezpečnostní úroveň, a sice vysokou," zdůraznila.

De Maiziére předtím kritizoval koaliční sociální demokraty, kteří podle něj snahy CDU/CSU v bezpečnostní oblasti brzdí. Vyslovil se také pro širší nasazení moderních technologií. „Musíme být vždy znovu připraveni úřadům a lidem, kteří garantují bezpečnost, dát do rukou nástroje, které potřebují," poznamenala ve stejném duchu i Merkelová.

Německo se loni stalo terčem několika teroristických útoků. Nejhorším z nich byl prosincový útok islamisty na vánoční trh v Berlíně, při němž zemřelo 12 osob, včetně jedné Češky.

Témata:  Německo policie Německo Angela Merkelová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy