Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hackeři chtěli získat hesla k internetovým účtům, oznámil Macronův tým

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž – Francouzská politická strana Vpřed! (En marche!) byla vystavena útokům hackerů. Potvrdil to dnes tým vítěze prvního kola francouzských prezidentských voleb Emmanuela Macrona.

Strana se stala terčem takzvaného phishingu, tedy podvodné techniky používané na internetu s cílem získat citlivé údaje týkající se elektronické komunikace. Žádná data prý ale neunikla, uvedla agentura Reuters.

O den dříve o útocích informovala japonská protivirová společnost Trend Micro, podle které za útoky stojí skupina známá pod jménem Pawn Storm (Útok pěšcem). Tu podle amerických zpravodajských služeb řídí ruská špionáž. Moskva podobná obvinění vytrvale odmítá.

První útoky byly zaznamenány už loni v prosinci, ale v té době neměl Macronův štáb o jejich původu žádné důkazy. Nezávislá zpráva firmy Trend Micro už ale nyní vypočítává 160 pokusů o elektronickou špionáž proti různým cílům. Hackeři se například pokoušeli získat hesla k internetovým účtům členů Macronova volebního štábu.

Experti sledovali jakékoli známky kybernetických útoků na první volební kolo prezidentských voleb. Mnozí se obávali opakování scénáře z loňského roku, kdy se Ruskem podporovaní hackeři údajně pokoušeli ovlivnit prezidentskou kampaň v USA. Obavy panují i před druhým kolem francouzských voleb plánovaným na 7. května, v němž se Macron utká s šéfkou krajní pravice Marine Le Penovou.

Témata:  Emmanuel Macron Francie hackeři

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy