Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie chce vyjednat zvláštní partnerství s EU, oznámila Mayová

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Británie chce v nadcházejících jednáních o podmínkách odchodu z Evropské unie docílit blízké a zvláštní vztahy s EU. Britská premiérka Theresa Mayová to dnes řekla předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi během schůzky v Londýně, na níž diskutovali o blížících se brexitových rozhovorech.

Setkání, kterého se zúčastnil i vyjednavač EK pro brexit Michel Barnier, bylo podle obou stran konstruktivní, uvedla agentura Reuters.

"V návaznosti na britský dopis oznamující (odchod z EU) podle článku 50, zopakovala britský závazek dosáhnout těsného a zvláštního partnerství s Evropskou unií," sdělil podle Reuters po jednání mluvčí Mayové.

Britská premiérka letos prohlásila, že hodlá usilovat o takzvaný tvrdý brexit, jehož prioritou je omezení počtu cizinců z unijních zemí pracujících na ostrovech. Evropští představitelé tvrdí, že v takovém případě se Londýn musí rozloučit s volným přístupem na jednotný evropský trh.

Podle poradců Mayové mělo dnešní jednání za cíl zlepšit atmosféru před samotným ostrým začátkem vyjednávání, který má přijít po červnových předčasných volbách v Británii.

Londýnské setkání proběhlo před sobotním mimořádným summitem EU, který by měl potvrdit politický rámec unijního postoje pro brexitová vyjednávání. Podle Junckerova mluvčího si obě strany nastínily svá "témata strategického zájmu".

Témata:  Theresa Mayová Velká Británie EU Brexit

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy