Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co chystá Trump pro Putina a Rusko? Republikánští "jestřábi" si mnou ruce

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Washington – Ještě před nástupem do Bílého domu Donald Trump plánoval, že naváže dobré vztahy s Kremlem a ruským prezidentem Donaldem Trumpěm. Tím dělal vrásky nejen svým zahraničním spojencům, ale i americkým demokratům a některým republikánům. Jak se ale zdá, veškeré plány na navázání přátelství s Ruskem jsou definitivně pryč.

President Donald Trump ujistil republikánské senátory Lindseyho Grahama a Johna McCaina na soukromé večeři, že bude potlačovat ruský rostoucí globální vliv. V úterý to podle serveru Politico prohlásil Graham.

Graham, který v pondělí povečeřel s Trumpem a McCainem, řekl, že Trump naslouchal dvěma zákonodárcům „jestřábům“, kteří se jej „ptali na velké otázky“. Kromě toho prý také mluvil o přestavbě armády a řešení krize se Severní Koreou.

Trump také dal dvojici senátorů jasně najevo, že sdílí jejich obavy z rostoucího vlivu Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina. Trump přitom čelil podezření, že má k Rusku a jeho prezidentovi příliš blízko a že Kreml zasahoval do amerických voleb s cílem podpořit právě Trumpa.

„Bude na Rusko tlačit. Chce mít tolik spojenců, kolik jen může, ale myslím, že chápe, že Rusko je někdo, kdo je v poslední době stále méně užitečný,“ řekl Graham. Rusko například podporuje syrského prezidenta Bašára Asada a jeho režim v Sýrii. Trump naopak počátkem dubna bombardoval základnu syrské armády poté, co Asad byl obviněn z provedení útoku chemickými zbraněmi proti svým vlastním lidem.

Republikánský senátor z Jižní Karolíny patřil mezi hlasité kritiky Trumpa během prezidentské kampaně v roce 2016. Teď však přiznává, že je „opravdu potěšen, kam USA kráčí na národní bezpečnostní frontě.“

Kromě toho prý Graham dal Trumpovi radu, aby se soustředil na výsledky a nenechal se rozhodit hodnocením jeho prvních 100 dnů v úřadu. „To, co jsem řekl prezidentovi, je, že bude posuzován podle výsledků, a ne podle toho, co udělal za 100 dní. Ale za to, co bude finálním produktem,“ dodal Graham.

Témata:  Donald Trump John McCain Rusko Vladimír Putin USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy