Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britové si rozmysleli brexit? Mírná většina obyvatel je proti odchodu země z EU

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Mírná většina Britů se domnívá, že rozhodnutí opustit Evropskou unii bylo špatné. Konzervativci premiéry Theresy Mayové, kteří brexit podporují, by přesto mohli v nadcházejících předčasných volbách dostat až 45 procent hlasů.

Zatímco 43 procent oslovených Britů označilo v průzkumu agentury YouGov plánovaný odchod své země z Evropské unie za správnou věc, 45 procent se domnívá, že rozhodnutí odejít ze svazku s dalšími 27 evropskými zeměmi bylo špatné. Dvanáct procent dotázaných si není jistých, zda šlo o dobré, či o špatné rozhodnutí.

Průzkum agentura YouGov provedla několik dní poté, co britský parlament schválil návrh premiérky Theresy Mayové na uspořádání předčasných voleb. Konat se mají 8. června.

Podle dalšího průzkumu agentury YouGov, který dnes zveřejnil list The Times, by nyní Konzervativní strana premiérky Mayové, která brexit podporuje, získala ve volbách 45 procent hlasů. Opoziční labouristé by si připsali 29 procent hlasů, deset procent hlasů by získali Liberální demokraté a sedm procent Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Expremiér David Cameron ve středu na konferenci v Thajsku obhajoval své rozhodnutí vypsat referendum o brexitu, za které je často kritizován. Lidové hlasování o členství v EU podle něj ukončilo debaty, které "otravovaly" britskou politiku. Cameron také přiznal, že lituje dopadů hlasování na svou kariéru.

Témata:  volby ve Velké Británii Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy