Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Le Penová: Politička prý europarlament připravila o pět milionů eur

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - Francouzská nacionalistická europoslankyně Marine Le Penová je vyšetřována pro podezření z fiktivního zaměstnávání svých spolustraníků jako poslaneckých asistentů. Evropský parlament vyhodnotil škody na pět milionů eur (135 milionů Kč).

Původní údaje o výši údajně neoprávněného čerpání peněz europarlamentu se pohybovaly kolem 340.000 eur (9,1 milionu Kč).

Úřady mají podezření, že někteří členové francouzské Národní fronty pobírali plat jako asistenti od europarlamentu, ve skutečnosti ale pracovali pro svou krajně pravicovou stranu.

Le Penová jakákoli obvinění ze zneužití odmítá a tvrdí, že se stala obětí špinavých politických intrik před prezidentskými volbami.

Aféra zatím neovlivnila míru její voličské podpory. Le Penová v neděli postoupila ve francouzských prezidentských volbách do rozhodujícího druhého kola, které se uskuteční 7. května.

Témata:  Marine Le Pen Národní fronta Francie EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy