Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U dohody EU-Turecko se přehlédla jedna skutečnost. Může se rychle zneužít, varuje deník

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Ankara/Brusel – V rámci kontroverzní dohody mezi Tureckem a Evropskou unií EU slíbila, že Turecku umožní bezvízový styk. Britský deník The Telegraph ale varuje, že by toho díky chybě v systému mohli lidé snadno zneužít pro setrvání v EU.

Bezvízový styk s Tureckem

Jak deník vysvětluje, pokud by Turkové získali bezvízový vstup do Evropské unie, mohli by tu snadno zmizet z dohledu a zůstat tak dlouho, jak budou chtít, protože „systém EU nemá žádný systém, který by našel lidi, kteří zůstali moc dlouho".

Podle deníku turecké úřady v noci na dnešek uvedly, že splnily všech 72 podmínek, které jsou pro udělení bezvízového styku nutné. Očekává se, že Evropská komise dnes tento krok také podpoří.

„Jsou tu také plány na udělení volného pohybu dalším 52 milionům lidí z Ukrajiny, Kosova a Gruzie. Jde o radikální uvolnění evropské hraniční politiky. Budou mít přístup do schengenského prostoru na 90 dní za účelem turismu nebo 180 dní za účelem podnikání," vysvětluje dále deník.

Neexistuje centrální databáze

Už nyní EU umožňuje bezvízový styk více než 60 zemím z celého světa. Jak ale deník varuje, i samy úřady EU uznávají, že neexistuje způsob, jak identifikovat lidi, kteří tento limit dní překročí a zůstanou zde. Takových lidí je podle deníku odhadem každoročně asi 250 tisíc.

„To protože vstup do schengenské zóny volného pohybu je v mnoha státech zatím stále zaznamenáván pouze razítkem do pasu," podotýká deník.

Dále vysvětluje: „Neexistuje žádná centrální databáze, kterou by sdílelo všech 26 států schengenského prostoru. Některé z nich mají národní databáze, ale ty jsou při sledování takovéhoto zneužívání k ničemu, protože lidé se mohou po kontinentu volně pohybovat a odejít do jiného státu."

Bezpečnostní riziko

Tato situace podle deníku s odkazem na interní analýzu EU pro Evropu představuje i bezpečnostní riziko. „Za normálních okolností takovíto lidé tvoří většinu nelegálních migrantů v Evropě. Nedostatek adekvátních záznamů zanechává Evropu zranitelnou vůči teroristům, organizovanému zločinu a pašeráctví lidí."

Evropská komise navrhla podle deníku už před více než třemi lety systém, který by byl založen na superpočítači, který by data centrálně shromažďoval. Podle úřadů EU za odmítnutí původního návrhu mohou národní vlády. Návrh se bude projednávat znovu, ale i kdyby prošel, nevejde v platnost a nebude implementován dostatečně rychle na to, aby se týkal i dohody s Tureckem.

Německo a Francie z důvodu těchto rizik podle deníku proto chtějí k dohodě s Tureckem připojit dodatek, který by v případě, že systém bude velké množství Turků zneužívat a neodejdou, bezvízový pohyb zrušil. Možnost implementace tohoto dodatku ale podle EU není příliš jistá.

Témata:  Turecko EU migrace

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy