Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč uvádí Emmanuel Macron levicové voliče do rozpaků?

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Londýn/Paříž - Podle průzkumů v druhém kole francouzských prezidentských voleb centrista Emmanuel Macron porazí nacionalistku Marine Le Penovou. Britský list The Guardian uspořádal anketu, v které se ptal levicových voličů na dění ve Francii.

Krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon, který v prvním kole získal 19 procent, se dosud jasně nevymezil, ani svým příznivcům nedal pokyn, koho ze dvou kandidátů podpořit. To, jak se rozhodnou, bude hrát v konečném součtu hlasů pro Macrona, ekonomického liberála zaměřeného na hospodářský rozvoj, zásadní roli.

"Volil jsem Mélenchona, byl totiž jediný, jehož program nabízel určitou naději pro sociální oblast a problematiku životního prostředí. Rozhodně nebudu volit Le Penovou, ale nejsem si ani jistý tím, že budu volit Macrona. Jeho politika přinese jen více sociální nerovnosti a pomůže Národní frontě nabýt na síle," prohlásil Eddy (39), který žije v Dijonu a pracuje jako úředník místní správy.

"Ve sféře hospodářství bude Macronova politika o něco liberálnější. Jinak nepřinese nic nového. Ale všem to, zdá se, náramně vyhovuje: médiím, velkým společnostem, bankám i Německu," uvedl dále Eddy.

Další z dotázaných Clément (33), který žije v Londýně a je otcem dvou dětí, k volbám uvedl: "Jsem docela zklamaný, ale vlastně mě to nijak nepřekvapuje. Vadí mi, že se Le Penová dostala do druhého kola a že Macron je produktem - mnohdy bezobsažným - marketingu. S velkou pravděpodobností se stane příštím francouzským prezidentem a naváže na liberální politiku, která už napáchala nemálo škod a z části je i důvodem, proč tolik Francouzů volilo krajní pravici."

"Macron bude udržovat nynější status quo, stane se loutkou průmyslových a korporátních lobby, které naší demokracii omamují. Žádný div, že Němci a finanční trhy dnes plesají," dodal Clément.

Pierre (25), který žije v Londýně a živí se jako designér, v prvním kole hlasování podpořil Mélenchona. "Samo sebou si přeju, aby vyhrál Macron. V prvním kole jsem ho nevolil, lístek jsem hodil Mélenchonovi. Ale nedokážu si představit, že by mou zemi vedl někdo jako Marine Le Penová. Má zastaralé postoje a přála by si, aby Francie vypadala jako v 70. letech," řekl.

"Chtěla jsem volit Mélenchona, ale jeho náhled na Evropu mě odradil a nakonec jsem hlasovala pro (Benoita) Hamona. Rozhodně nejsem spokojená s prací, kterou za posledních pět let odvedli (François) Hollande a (bývalý francouzský premiér Manuel) Valls. Hamon avšak nabízel něco nového a věřil v Evropu," prohlásila Camille. "Z brexitu je mi zle a úzkost, kterou vyvolala u Francouzů žijících v Británii, bych nepřála nikomu dalšímu zakusit. Mám pocit, jako by mě zahnali do kouta, jako by francouzská levice zašla na úbytě," dodala.

Témata:  Marine Le Pen Emmanuel Macron Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy