Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump nechce potíže: S Tchaj-wanem si volat nebude, potřebuje pomoc Pekingu s KLDR

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington/Peking - Americký prezident Donald Trump odmítl návrh tchajwanské prezidentky, že by se mohli znovu telefonicky spojit. Nechce zhoršení vztahů s Čínou, kterou potřebuje k řešení konfliktu s KLDR. Na Tchaj-wan nicméně Washington zcela nezanevřel.

Prezident Trump během rozhovoru v Bílém domě zametl pod koberec návrh tchajwanské prezidentky Cchaj Jing-wen. Ta ve čtvrtek agentuře Reuters mimo jiné sdělila, že nevylučuje další přímý hovor s americkým prezidentem.

"Navázal jsem velmi dobrý, osobní vztah s prezidentem Si. Věřím, že dělá, co může, aby nám s touto vážnou situací pomohl," odkázal Trump na to, že by Čína mohla předejít novým raketovým a jaderným testům KLDR. "Neudělal bych nic, co by mu teď působilo potíže. Nejprve bych samo sebou mluvil s ním," dodal Trump.

Kancelář tchajwanské prezidentky v reakci na Trumpovo stanovisko dnes reagovala konstatováním, že v tuto chvíli na telefonátu netrvá a rozumí tomu, že USA mají v regionu určité priority.

Cchaj ve čtvrtek agentuře Reuters řekla, že vztahy její země a USA se lepší. Uvedla také, že by Tchaj-wan mohl od tohoto svého jediného dodavatele zbraní chtít koupit stíhací letoun F-35. Prezident Trump den poté agentuře sdělil, že o nákupu nebyl informován. Peking je zásadně proti tomu, aby Tchaj-wanu jakákoli země zbraně prodávala.

Minulý měsíc sdělily agentuře Reuters zdroje z americké vlády, že se Trumpova administrativa chystá Tchaj-wanu prodat soubor zbraní včetně pokročilých raketových systémů a protilodních střel. Podle jiného vládního zdroje však neplánuje prodej stíhaček F-35.

Jako čerstvě zvolený prezident přijal Donald Trump od tchajwanské prezidentky Cchaj telefonickou gratulaci. Byl to první kontakt mezi hlavním představitelem Tchaj-wanu a americkým prezidentem za poslední čtyři desetiletí. Telefonát rozlítil Peking. Trump od února respektuje politiku jedné Číny, podle níž je Tchaj-wan čínskou provincií.

Témata:  Donald Trump Tchaj-Wan USA Čína Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy