Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásnubní obraz císařovny Sissi se prodal v aukci za neuvěřitelnou částku

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Na aukci ve Vídni se prodal portrét rakouské císařovny Sissi, který ještě před svatbou věnovala Františkovi Josefovi I. Znalci odhadovali, že by se obraz mohl vydražit za částku kolem 350.000 eur, zájemce nakonec zaplatí 1,54 milionu eur.

Velkoformátový obraz z roku 1853 znázorňuje 15letou Alžbětu na koni před letním sídlem svých rodičů v bavorském Possenhofenu.

Obraz Sissi nabídla o sedm let staršímu Františkovi Josefovi I. na Štědrý den roku 1853, v den svých šestnáctých narozenin jako vánoční dárek a zároveň "zásnubní obraz".

Poté, co Sissi v roce 1898 v Ženevě zavraždil italský anarchista Luigi Lucheni, visel obraz v ložnici císaře Františka Josefa až do jeho vlastní smrti v roce 1916.

Dílo dvou malířů, Carla Theodora von Pilotyho a Franze Adama, zdědila dcera Františka Josefa a Sissi Marie Valerie, později se dostalo do rukou sběratelů. Ve vídeňském Hofburgu visí jen jeho kopie.

Témata:  obrazy umění Rakousko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy