Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žhavá diskuze v Itálii: Jsou neziskové organizace placeny pašeráky? Padají vážná obvinění

Itálie zachraňuje uprchlíky
Itálie zachraňuje uprchlíky
Foto: UNHCR

Řím - Výroky sicilského prokurátora, který obvinil některé evropské záchranáře z toho, že přímo pomáhají pašerákům migrantů, vyvolala velkou polemiku. Činnost záchranářů kritizuje však i evropská pohraniční agentura Frontex, podle níž libyjským pašerákům migrantů jejich nezákonné aktivity přinejmenším usnadňují.

Carmelo Zuccaro, který od února vede útvar prošetřující podezření, že převaděči si nevládní organizace platí, naposledy ve čtvrtek řekl, že někteří záchranáři mohou přímo od pašeráků dostávat finanční odměnu. Ministr spravedlnosti Andrea Orlando sice podle agentury ANSA varoval před zevšeobecňováním a házením všech záchranářů do jednoho pytle, zároveň ale zdůraznil, že pokud si někdo zaslouží být potrestán, potrestán by také být měl.

Italské populistické Hnutí pěti hvězd, které v současné době vede italské průzkumy veřejného mínění, dokonce nazvalo záchranáře „taxislužbou" pro migranty.

Organizace jako Save the Children, Proactiva Open Arms a SOS Mediterranée taková obvinění odmítly a zdůraznily, že jejich jediným cílem je záchrana lidských životů.

Šéfka Poslanecké sněmovny italského parlamentu Laura Boldriniová Zuccara kritizovala, že podezírat bez náležitých důkazů záchranáře, že jsou placeni pašeráky, je „vážné a nezodpovědné". „Zachraňování životů v moři je povinnost, ti, kteří to dělají, nepáchají zločin," dodala.

Výraznějšího komentáře se naopak zdržel šéf parlamentní komise zabývající se migrační krizí Federico Gelli. Ten uvedl, že 9. května si členové komise Zuccara vyslechnou. Důležité prý je zaobírat se tím, proč se tak prokurátor vyjadřuje. Varoval však před diskreditací mnoha záchranářských organizací, bez nichž by se nouzová situace nedala zvládnout.

„Je zřejmé, že pašeráci v Libyi těží z mezinárodní povinnosti zachraňovat uprchlíky ve Středozemním moři," řekla v úterý mluvčí Frontexu Izabella Cooperová. Podle ní záchranné operace lodí Evropské unie a nevládních organizací umožnily pašerákům převážet více osob s nižšími náklady. "Počet uprchlíků na palubě plavidel stoupl. Kvalita materiálů nafukovacích člunů se v posledních dvou letech výrazně zhoršila," dodala.

Pašeráci prý také vypravují plavidla s mnohem menším množstvím paliva a potravin. Využívají přitom toho, že záchrana lidských životů je „mezinárodní povinností všech, kteří se nacházejí na moři“. Admirál Enrico Credendino, velitel operace EU zaměřené proti převaděčům před měsícem prohlásil, že nevládní organizace jsou pro migranty "zvacím" faktorem. Jejich lodě prý dnes čekají na uprchlíky plavící se na chatrných člunech jen těsně za hranicemi libyjských vod.

Témata:  uprchlíci Itálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy