Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expert předpověděl vítězství Trumpa i brexit. A teď promluvil o francouzských volbách

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Profesor Serge  Galam, který pracuje jako ředitel výzkumu francouzského Národního centra pro vědecký výzkum (CNRS), má jasno v tom, kdo zvítězí ve francouzských prezidentských volbách. Média jeho předpovědi věnují pozornost – a to především proto, že jeho poslední predikce se naplnily.

Serge Galam má za sebou v posledních dvou letech celou řadu přesných předpovědí. V červnu 2016 správně předpověděl brexit. V listopadu uvedl, že Donald Trump vyhraje americké prezidentské volby. A nedávno předpověděl, že populární francouzský politik Alain Juppé prohraje republikánské primárky. Průzkumy přitom často naznačovaly výsledek opačný.

I proto je dobré věnovat pozornost jeho zatím poslední predikci. Podle něj je velmi pravděpodobné, že ve druhém kole prezidentské volby ve Francii zvítězí prozatím spíše podceňovaná Marine Le Penová. Informuje o tom francouzský server SFR. Poukazuje na to, že velkou roli může sehrát „rozdíl mezi záměrem hlasovat deklarovaným v průzkumech veřejného mínění a skutečným hlasováním“.

Galam říká, že je neuvěřitelně nepravděpodobné, že ti, kdo hlasovali pro Le Penovou v prvním kole francouzských prezidentských voleb minulou neděli, budou hlasovat pro Macrona, což jí zaručuje značně pevnou základnu. Řekl také, že je nepravděpodobné, že všichni ti, kteří jsou proti Le Penové podpoří Emmanuela Macrona, který je nepopulární u krajně levicových a konzervativních voličů.

Jinými slovy - disciplinovanost voličů Le Penové by mohla být v nadcházející volbě rozhodující. Jeho predikce je založena na přesném matematickém modelu. Když například průzkumy ukazují, že poměr hlasů by při volbě byl 41 ku 59 procentům v neprospěch Le Penové, nemusí to být rozhodující v okamžiku, kdy hlas odevzdá 90 % jejích příznivců a jen 70 % podporovatelů jejího soupeře.

Pokud tedy bude volební účast menší než 50 procent, může podle něj Le Penová získat více než 50 procent hlasů – což by jí zajistilo cestu do Elysejského paláce.

Témata:  Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy