Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při náletu na Bílé přilby v Sýrii zemřelo nejméně osm záchranářů

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Při náletu na sídlo Bílých přileb v syrské provincii Hamá zahynulo osm lidí. Podle AP se jednalo o jeden z nejkrvavějších útoků na záchranáře. Zatím není jasné, kdo letecký úder provedl.

Exilová Syrská organizace lidských práv (SOHR) uvedla, že bilance útoku, který zasáhl centrum záchranářů ve vesnici Kfar Zaíta, zřejmě ještě poroste.

Záchranáři nazývaní Bílé přilby přitahují světovou pozornost svými akcemi v extrémních podmínkách, když vynášejí přeživší z trosek budov krátce po útocích. Často se ale stávají terči vládních náletů, které jsou úmyslně prováděny ve chvíli, kdy pracují na záchraně postižených, píše agentura AP.

Provincie Hamá je v posledních týdnech dějištěm stupňujících se násilností vzhledem ke snahám vlády odrazit ofenzivu povstalců v oblasti.

Na oblasti, které má v držení syrská opozice, často útočí vojáci věrní syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi či ruská armáda, jež ho podporuje.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy