Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fotomontáž Tuska v uniformě SS má tvrdou dohru, polská honorární konzulka přišla o post

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava - Za fotomontáž, na níž byl Donald Tusk vyobrazen v uniformě důstojníka nacistických jednotek SS, přišla honorární konzulka Polska ve Spojených státech o funkci. Marie Szonertová-Biniendaová se hájí, že její počítač napadli hackeři.

O dalším osudu Szonertové-Biniendaové, která byla honorární konzulkou se sídlem v Akronu v americkém státě Ohio jmenována teprve nedávno, rozhodne ministr zahraničí Witold Waszczykovski po svém návratu z Austrálie.

Szonertová-Biniendaová zodpovědnost za zveřejnění obrázku odmítá, svou funkci nicméně sama dala už v pátek k dispozici.

Agentura AP připomněla, že jeden z Tuskových dědečků krátce sloužil za druhé světové války v německém wehrmachtu. Józef Tusk ale zřejmě krátce po nástupu do německé armády v roce 1944 dezertoval, neboť se už po třech měsících podílel na činnosti polské exilové armády.

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) dlouhodobě brojí proti expremiérovi a bývalému předsedovi opoziční Občanské platformy (PO) Tuskovi. Dlouhodobé napětí panuje především ve vztahu Tuska a bývalého premiéra a současného předsedy vládní PiS Jaroslawa Kaczyńského, který mu dává za vinu podíl na smrti svého bratra Lecha. Szonertová-Biniendaová je manželkou Wieslawa Biniendy, člena komise, která se na popud vlády Beaty Szydlové znovu zabývá vyšetřováním leteckého neštěstí u Smolenska.

Témata:  Donald Tusk Polsko USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy