Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka v Sýrii trvá už 5 let a EU nemá žádný plán, upozorňuje politik

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel, Damašek - Válka v Sýrii má na Evropu přímý vliv. Proto je podle belgického politika, Guye Verhofstadta pozoruhodné, že EU nemá žádný plán a strategii při řešení tamější krize. A ostře kritizuje tuto nečinnost.

Válka v Sýrii trvá již více než pět let. Začátkem roku byl sice dohodnut klid zbraní, avšak vojska prezidenta Bašára Asada nyní opět útočí na oblasti pod vládou povstalců v oblasti Aleppa. Americký ministr zahraničí, John Kerry, již podniká kroky k tomu, aby mohla pokračovat mírová jednání, mezitím zahynulo více než 250 lidí. 

"Nyní se však zdá, že Rusko diplomaticky podporuje syrskou vládu při změnách z národního příměří na regionální. Tento vývoj je znepokojující, protože bude těžší udržet opozici u mírových rozhovorů, pokud budou i nadále napadáni," uvádí se svém komentáři pro Huffington post bývalý belgický premiér a vedoucí liberárních demokratů v Evropském parlamentu, Guy Verhofstadt.

A objevují se hlasy volající po zvýšeném tlaku na Asada po dodržování příměří. Verhofstadt se však ptá, jaký je vůbec plán Evropské unie na řešení situace v Sýrii? Podle něj toho totiž v posledních měsících členské státy EU i udělali jen málo pro to, aby zvýšili svůj vliv na klíčové aktéry v tomto konfliktu.

"Neexistuje žádný plán a to je pozoruhodné, když vezmeme v úvahu, jak velký přímý vliv má tato válka na stabilitu a bezpečnost v Evropě. Příliš často je strategií EU doufání v to nejlepší a spoléhání se na americké a ruské diplomaty," varuje.

A nabízí i řešení. EU by podle něj měla vyvíjet tlak na Rusko, aby respektovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN o zastavení útoků na civilisty a podpoře úsilí o dosažení příměří. Právě vojenská podpora z Ruska a Íránu prý totiž Asadovi pomáhá. 

Sám se prý již řadu měsíců snaží o zavedení nových sankcí proti Rusku za jejich akce a je proto překvapen, že se spíše objevují hlasy volající po zrušení těch dosavadních, které platí po ruské invazi na Ukrajinu. "Místo použití svého ekonomického vlivu tak hrozí, že Evropa zařadí zpátečku," upozorňuje. Podobné je to prý i v případě Íránu. 

"Navíc neschopnost EU dohodnout se a realizovat společnou reakci na migrační krizi vedla k podpisu pochybné dohody s Tureckem, což výrazně zvyšuje závislost EU na Ankaře. To je politováníhodné," zlobí se. Turecko je totiž významným regionálním hráčem v probíhajících bojích na severu Sýrie. "Je důležité, aby EU snížila tuto závislost na Turecku zlepšením řízení a zvládání migrace. Tím se zvýší vliv EU nad politikou Turecka v Sýrii," popisuje.

Nicméně dodává, že je stále jasnější, že EU žádnou strategii nemá a vnímá to jako diplomatické zanedbání povinností. A proto teď podle Verhofstadta EU jen nečinně přihlíží místo toho, aby jednotně tlačila na regionální mocnosti blokující cestu k míru. "Nikdy předtím se tento kontinent, který tolik investoval do stability okolních regionů, tak nezdráhal ukázat svoji sílu a hájit své zájmy," uzavírá.

Témata:  EU Sýrie Guy Verhofstadt

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy