Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závěrečná bitva se blíží: Macrona podpořila další významná postava, Le Penová útočí na euro

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Týden před druhým kolem francouzských prezidentských voleb dnes Emmanuel Macron i Marine Le Penová pokračují v předvolební kampani. Na zítřek, tedy Svátek práce, jsou v plánu velké manifestace.

Le Penová, která se tento týden vzdala předsednictví Národní fronty (FN), v rozhovoru poskytnutém listu Le Parisien uvedla, že "euro je mrtvé". Pokud by se stala příští neděli prezidentkou, umožnila by firmám dál obchodovat pomocí společné evropské měny, běžní lidé by ale platili opět měnou národní - novým frankem.

Macronovi se dnes dostalo významné podpory od vlivného centristy Jeana-Louise Borlooa, bývalého ministra v kabinetu premiéra Françoise Fillona a předsedy středopravé strany Svaz demokratů a nezávislých (UDI). Sám prezidentský kandidát Macron dnes v příspěvku uveřejněném v listu Le Journal du Dimanche vyzval k vytvoření "oblouku" mezi pravicí a levicí.

V kampani dnes Le Penová pokračovala ve městě Gardanne na jihu Francie, kde chtěla navštívit hliníkárnu, podle serveru 20minutes ale zůstaly brány podniku zavřené.

Macron má v plánu navštívit dva pařížské památníky, jeden věnovaný obětem holokaustu a druhý obětem deportací do koncentračních táborů. To je promyšlený způsob, jak se vyhradit proti straně své soupeřky. Národní fronta Le Penové je totiž často obviňována z antisemitismu.

Témata:  Marine Le Pen Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Francie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy