Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lídr ěloruské opozice na pondělí svolal demonstraci, v sobotu ho úřady preventivně zadržely

Bělorusko
Bělorusko
Foto: Pixabay

Minsk - V Bělorusku byl v sobotu zatčen přední představitel opozice Mikalaj Statkevič, který na pondělí svolal protivládní demonstraci.

Policie Statkevičovu manželku informovala, že jejího muže zadržela na pět dní. Proč přesně politik skončil ve vazbě, úřady neuvedly.

V roce 2010 Statkevič kandidoval proti prezidentovi Alexandru Lukašenkovi na úřad hlavy státu. Na protestu proti údajné manipulaci s výsledky voleb Statkeviče policie zadržela. Následujících pět let strávil ve vězení.

Statkeviče preventivně zadrželi na tři dny už před demonstracemi, které se v Bělorusku odehrály na konci března. Do ulic tehdy vyšli lidé kvůli zákonu, který nezaměstnané neregistrované na pracovních úřadech trestá zdaněním. Policie zhruba 400 demonstrantů zadržela a soud jim udělil několikadenní tresty vězení.

Témata:  Bělorusko Alexandr Lukašenko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy