Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec noční můry: Desítky iráckých jezídů jsou na svobodě, roky je věznil IS

Jezídi prchají v Iráku před bojvníky Islámského státu
Jezídi prchají v Iráku před bojvníky Islámského státu
Foto: Reprofoto ČT

Bagdád - 36 příslušníků menšinové komunity iráckých jezídů je po třech letech na svobodě, věznil je Islámský stát (IS). OSN nezveřejní okolnosti, za kterých se jezídové ocitli na svobodě, aby nezkomplikovala osud dalších zadržovaných.

Podle názoru vyšetřovatelů OSN se na jezídské komunitě, čítající asi 400.000 lidí, IS dopustil genocidy. Masakry, sexuální zotročování a další zločiny začaly, když se IS v roce 2014 zmocnil severoiráckého města Sindžár.

Kurdští pešmergové znovu dostali oblast pod kontrolu v roce 2015, mnoho jezídů ale zůstalo v zajetí IS na jiných místech. OSN odhaduje, že IS dál zadržuje asi 1500 jezídských žen a dívek.

Mezi 36 osvobozenými jezídy jsou muži, ženy i děti. Před dvěma dny dorazili do města Dohúk, kde jim bylo poskytnuto provizorní ubytování, oblečení a zdravotnická a psychologická pomoc.

V náboženství jezídů se mísí řada vlivů - od islámu, přes křesťanství až po zoroastrismus. Příslušníci IS je označují za uctívače ďábla.

Témata:  Islámský stát Jezídové Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy