Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po násilnostech v makedonském parlamentu bylo obviněno 15 osob

Makedonie, ilustrační foto
Makedonie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Skopje - Ve čtvrtek večer bylo při násilnostech před makedonským parlamentem i uvnitř budovy zraněno přes 100 lidí. Policie dnes v souvislosti s incidentem obvinila 15 osob. Napětí v zemi pozorně sleduje EU.

Měsíce politického napětí v Makedonii přerostly v násilí kvůli neshodě kolem volby nového předsedy parlamentu.

Makedonský parlament je zablokovaný od prosincových předčasných voleb. Konzervativní strana VMRO-DPMNE, která do voleb vládla, totiž dosud znemožňovala ustavení nového zákonodárného sboru.

Strana sice volby vyhrála, ale jen těsně a potřebovala získat koaličního partnera mezi stranami albánské menšiny. To se jí ale kvůli jejich podmínkám nepodařilo, na rozdíl od Sociálnědemokratického svazu (SDSM), který se dohodl se stranami makedonských Albánců. Ti tvoří zhruba čtvrtinu obyvatelstva země.

Bývalý premiér z VMRO-DPMNE Nikola Gruevski kvůli tomu rozpoutal kampaň, v níž nařkl šéfa opozice Zorana Zaeva ze zrady země. Prezident Ivanov, který také vyšel z řad VMRO-DPMNE, dosud odmítá Zaevovi svěřit mandát k sestavení nové vlády, a to přes silný tlak USA a EU.

Témata:  Makedonie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy