Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump by se nebránil setkání s vůdcem KLDR Kim Čong-unem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Prezident Spojených států Donald Trump je za příhodných podmínek ochoten sejít se se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

Trump to řekl v rozhovoru s agenturou Bloomberg. Mezi oběma zeměmi v poslední době panuje značné napětí.

"Považoval bych za vhodné se s ním setkat, učitě bych to udělal, byl bych poctěn," řekl Trump. "Za příhodných okolností bych se s ním setkal," dodal prezident.

V neděli Trump řekl v rozhovoru s televizní stanicí CBS, že neví, jestli je Kim Čong-un příčetný. Očividně je to prý ale "lišák", když se navzdory svému mládí dokázal udržet u moci.

Američtí vládní činitelé v čele s Trumpem dali opakovaně najevo, že USA jsou odhodlané přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky, včetně vojenských v nezbytném případě.

Pentagon vyslal do oblasti americkou letadlovou loď USS Carl Vinson jako ukázku síly amerického námořnictva. Pchjongjang ale v testování zbraní pokračuje, naposledy v sobotu vyzkoušel raketu.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea Kim Un-Čong

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy